Cocosul este fructul palmierului (Cocos nucifera). Este folosit pentru apă, lapte, ulei şi miezul gustos. Nucile de cocos erau cultivate în regiunile tropice acum mai bine de 4.500 de ani, dar în ultimii ani sunt din ce în ce mai populare pentru aroma, utilizări culinare şi beneficiile asupra sănătăţii.

Tipuri de produse din nucă de cocos

Miezul alb, crud din interiorul unei nuci de cocos este denumit şi „sâmbure”. Are o textură fermă şi o aromă delicioasă, uşor dulce. Miezul poate fi consumat ca atare: fie tăiat feliuţe subţiri, fie răzuit. Laptele de nucă de cocos se obţin prin presarea miezului răzuit. De altfel, miezul este folosit şi în reţetele alimentare. În plus, din acesta poate rezulta şi faină de cocos.

Spre deosebire de multe alte fructe bogate în carbohidraţi, nucă de cocos furnizează mai ales grăsimi. De asemenea, conţine proteine, câteva minerale importante şi cantităţi mici de vitamina B. cu toate acestea, nu este o sursă semnificativă de alte vitamine.

Mineralele din nucă de cocos sunt implicate în multe funcţii din corpul uman. Nucile sunt bogate în mangan, esenţial pentru sănătatea oaselor şi metabolismul carbohidraţilor, proteinelor şi colesterolului.

Deşi miezul de nucă de cocos are un conţinut ridicat de grăsimi, MCT-urile pe care le conţine pot ajuta oamenii să piardă excesul de grăsime corporală. Miezul oferă, de asemenea, carbohidraţi şi proteine, împreună cu multe minerale esenţiale, precum mangan, cupru, fier şi seleniu.

Studiile au descoperit că persoanele care trăiesc pe insulele Polineziene şi mănâncă frecvent miez de nucă de cocos înregistrează o rata mai redusă de boli de inimă decât în cazul celor care urmează o dietă occidentală.

Nucile de cocos au un conţinut redus de carbohidraţi şi sunt bogate în fibre, deci pot ajuta la stabilizarea glicemiei. Studiile demonstrează şi efectele antidiabetice ale nucilor, datorită conţinutului de arginina. Arginina este un aminoacid important pentru funcţionarea celulelor pancreatice, care eliberează insulina pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.

Răzuita sau tăiată mărunt, nucă de cocos adăugă o aromă plăcută mâncărurilor. Textura şi aroma sa funcţionează foarte bine alături de curry, tocănite de peşte, mâncăruri cu orez şi chiar creveţi. Faină de nucă de cocos este folosită la coacere în locul fainei de grâu. Uleiul de nucă de cocos este perfect pentru a fi folosit la coacere şi prăjire.