Unul din cele mai cunoscute remedii impotriva tusei este siropul de patlagina. De zeci de ani, aceasta licoare naturala a fost consumata deopotriva de copii si de adulti atunci cand se confrunta cu tuse puternica. Patlagina este denumita in medicina Plantago major sau Plantago Lanceloata, iar beneficiile acesteia nu se limiteaza numai la tratarea tusei, ci includ si tratarea ranilor, inflamatiilor, dermatitei si constipatiei, avand o actiune astringenta. Patlagina contine numeroase substante si compusi chimici activi, precum flavonoide, polizaharide, lipide si acizi grasi, dar si vitamine care ajuta la obtinerea unor efecte terapeutice specifice.

Beneficiile platlaginei

Patlagina poate fi folosita atat sub forma de sirop, ceai, sub forma unor frunze pisate care se aplica extern, local, dar si in difeite combinatii si forme. Patlagina trateaza tusea, elimina constipatia, trateaza infectiile, sangerarile inflamatia. Frunzele pisate de patlagina sunt aplicate pe locurile unde au existat intepaturi sau muscaturi de insecte, rani, taieturi de mici dimensiuni si chiar eczeme. Acestea sunt folosite pentru ca din ele se extrag compusi chimici cu proprietati medicinale. Extractul de patlagina are un efect calmant si proprietati imunomodulatoare.

Patlagina ajuta in cazul infectiilor respiatorii, reducand secretia de mucus si ameliorand durerile in gat, amigdalita si tusea. Mai mult decat atat, patlagina vindeca ranile daca este aplicata direct pe acestea, fie sub forma de frunze proaspete, spalate si inmuiate in apa fierbinte, fie zdrobite sau sub forma de ceai cu care se tamponeaza zona.

Nu in ultimul rand, patlagina are un rol important in tratarea constipatiei, iar consumul de frunze de patlagina calmeaza simptomele constipatiei. Frunzele contin fibre importante pentru tranzitul intestinal, in timp ce semintele inmuiate in apa sunt un laxativ natural delicat. Patlagina poate fi folosita de catre oricine, deoarece nu exista efecte advrese cunoscute si nici contraindicatii, cu toate acestea nu este recomandata pacientilor care deja sufera de diaree sau au hipotensiune arteriala, precum si celor care au o alergie in acest sens. Patlagina este unul din cele mai cunoscute remedii naturale din medicina traditionala pentru a trata diferite feluri de boli, atat la nivel extern, cat si intern.