Masina este un bun de care fiecare sofer trebuie sa aiba grija. Reviziile periodice, dar mai ales rezolvare problemelor iminente ajuta la prelungirea vietii masinii si la mentinerea unei calitati superioare o perioada indelungata de timp.

Exista mici trucuri la care soferii pot apela cu incredere in asa fel incat sa isi mentina autoturismul in cele mai bune conditii. Potrivit specialistilor, intretinerea masinii se poate face chiar si acasa cu o investitie minima nefiind nevoie de ajutorul oferit de service-urile autorizate.

In primul rand este important ca masina sa fie in permanenta curata atat in interior, cat si la exterior. Urmele de mizerie pot afecta stratul exterior al vopselei ceea ce poate lasa urme inestetice. De fiecare data cand murdaria incepe sa se depuna, soferii ar trebuie sa intervina si sa o curete fie in spalatoriile profesionale, fie in intimitatea propriului camin. Cu un minim de efort, masina este curatata in cel mai scurt timp.

Cauciucurile sunt esentiale pentru buna functionare a unei masini ceea ce inseamna ca trebuie verificate in permanenta. Presiunea trebuie sa fie constanta astfel incat soferul sa dispuna de un grad ridicat de manevrabilitate in timpul condusului. Vulcanizarile specializate pot verifica simplu si rapid presiunea din roti si le pot umfla contra unei sume modice.

Daca anvelopele au o vechime mai mare de 2-3 ani, soferii ar trebui sa verifice si banda de rulare pentru a se asigura ca circula pe strada in cele mai bune conditii fara sa reprezinte un pericol pentru cei din jurul lor. Testul se realizeaza cu ajutorul unei monede care trebuie pozitionata pe banda de rulare; in cazul in care peste jumatate din suprafata acesteia este vizibila, soferul trebuie sa ia in calcul posibilitatea schimbarii anvelopelor. Trebuie mentionat faptul ca acestea nu mai au aceeasi aderenta, iar riscul producerii unor accidente creste.

Nivelul uleiului trebuie de asemenea verificat in mod constant altfel motorul poate suferi unele deteriorari. Orice sofer stie ca nivelul uleiului nu trebuie sa scada peste limita admisa, in cazul in care acest lucru se intampla, este nevoie doar de o completare pentru ca lucrurile sa decurga mai mult decat normal. In general, uleiul trebuie schimbat la 10.000 km, insa mecanicii ii sfatuiesc pe soferi sa faca acest lucru putin mai repede daca isi doresc ca masinile lor sa aiba unele dintre cele mai bune performante.