Dificultatile vietii, cum ar fi de exemplu un divort, slabesc autoritatea si puterea de educare a celor mici. Anxietatile parintilor care cedeaza la toate cerintele copiilor risca sa ii pregateasca pe cei mici in mod inadecvat pentru viata de adult. Mai jos sunt cateva sfaturi de urmat pentru un copil crescut pentru a fi un adult responsabil.

  • Diferentierea nevoilor de dorinte

Copiii tind sa nu diferentieze intre nevoile reale si dorintele pe care le au. Pentru aceasta, este nevoie ca parintii sa le ofere exemple prin care acestia sa inteleaga de ce au nevoie si de ce nu, ce le este de ajutor si ce este pur moft.

  • Rasfatul in exces

La fiecare zi de nastere, la fiecare eveniment special cum ar fi Craciunul, parintii si bunicii se intrec in a oferi copiilor cadouri nenumarate. Cu toate acestea, perioada de Craciun trebuie sa ramana mai presus de toate un moment de sarbatoare si un prilej de reuniune, nu o sansa a copilului de a se umple de cadouri.

  • Banii se câștiga foarte greu

De cele mai multe ori, parintii gresesc atunci cand ofera copiilor sume mari de bani ca bani de buzunar. Pentru a invata valoarea pe care o au banii, este necesara stabilirea cateva reguli de urmat de catre copil, acestea ajutandu-l ulterior sa isi gestioneze cu usurinta bugetul.

Reguli de urmat: strictul necesar – nu este nevoie de mai multi bani doar ca sa aiba, banii sunt pentru un scop specific – ce va face cu acestia?, gestionarea banilor este foarte importanta – parintele trebuie sa isi invete copilul cum sa o faca.

  • Parintele stie sa spuna si nu

Un copil isi testeaza regulat parintii printr-o multime de lucruri. Chiar daca copilul incepe sa devina frustrat sau furios, un parinte trebuie sa stie sa spuna si nu si sa se faca respectat. Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale educatiei. De ce trebuie sa spuna parintele NU? Deoarece pentru un copil mic acceptarea negatiei este foarte importanta pentru dezvoltarea sa.

In caz contrar, pe viitor se va confrunta deseori cu deziluzia – nu toate sunt posibile. Deoarece este nevoie de stabilirea unor limite in care copilul trebuie sa se simta in siguranta. Deoarece copilul trebuie sa isi respecte mai intai parintele, apoi pe ceilalti si deoarece trebuie sa i se insufle rabdarea.