O mamica a aflat deja ce sunt colicii si cum ii recunoaste. Acum este momentul sa afle cum poate alina durerea provocata de colici si cum sa faca fata acestei perioade nu tocmai usoare din viata celor mai multi parinti.

Doctorul ii va indica cateva masuri pentru a reusi sa calmeze colicile copilului. Este recomandabil sa incerce fiecare din aceste metode pe rand, pentru 2-3 zile, iar daca nu observa efectele dorite, poate trece la alta masura.

Metode de alinare a colicilor:

Metode de alinare a colicilor

  • Alimentatie:

Bebelusul trebuie sa fie hranit, curat si sa nu ii fie prea cald sau prea frig;

Trebuie schimbata formula de lapte sau inlocuita cu lapte de soia sau o formula hipoalergenica;

Daca se alapteaza, trebuie evitate anumite alimente (orice contine cofeina, lapte si derivate din lapte, anumite legume cunoscute a da balonare: varza, broccoli, conopida, mazare.)

Se schimba tetinele biberoanelor, se folosesc unele cu manson de plastic si se incurajeaza copilul sa ragaie dupa fiecare masa pentru a micsora cantitatea de aer inghitita in timpul sesiunilor de hrana;

Se pune pe umar sau pe genunchi pentru a ragai dupa fiecare masa. Este o operatiune ce trebuie tratata cu maxim interes.

  • Stimulare:

Se infasa copilul. Unii dintre ei se simt mai in largul lor cand sunt cu manutele pe langa corp, similar pozitiei in care stateau in uterul mamei.

  • Medicamentatie

Daca bebelusul are reflux se poate incerca medicamente concepute special in acest sens si care se prescriu de catre medic. Acestea ajuta la scaderea productiei de acid gastric si la coborarea fluxului de lapte catre intestine.

-Ceaiuri de plante (musetel, menta, fenicul si anason – NU anason stelat, este TOXIC pentru bebelusi);

-Picaturi impotriva gazelor. Substanta simethicone s-a demonstrat a evea oarecare eficienta in usurarea colicilor bebeusului.

Unii parinti povestesc despre masuri minune care au ajutat copilul sa treaca peste colici, in vreme ce altii, din lipsa de succes a oricaror masuri adoptate, lasa natura sa-si urmeze cursul, asteptand ca bebelusul lor sa faca 4 luni si colicii sa se diminueze de la sine.