Paltonul este acea piesa vestimentara potrivita pentru doamne si pentru domni, atat pentru zilele racoroase de toamna, cat si pentru zilele foarte reci de iarna. Paltonul este o haina compatibila cu stilul de viata al doamnelor si al domnisoarelor, iar in functie de functionalitatea sa, poate avea depotriva avantaje estetice cat si avantaje ce tin de confortul si caldura resimtite.

Pentru a nu avea garderoba plina de geci si paltoane inutile sau haine de iarna care nu se potrivesc cu nimic din tinutele preferate, un palton dama trebuie ales in functie de anumite criterii. Poate fi vorba despre un palton lung sau, dimpotriva, un model de palton scurt.

Cum alegi un palton?

Paltonul se alege in functie de inaltimea purtatoarei si de preferintele sale, poate fi un palton elegant, pentru a fi asortat tinutelor cu adevarat speciale chiar si pe timp de iarna sau poate fi o varianta simpla, lipita de corp, un paton cambrat care sa tina de cald, iar doamnele sa nu fie nevoite sa se imbrace foarte gros. Pentru plecarile la munte, un palton iarna este perfect pentru zilele friguroase, iarna fiind necesara o varianta mult mai groasa sau o haina sport imblanita. Pentru o iesire sofisticata, paltonul elegant cu taieturi clasice si feminine va da clasa oricarei tinute.

Paltoanele se aleg si in functie de culoare, pentru ca acestea trebuie asortate tinutelor purtate. Este bine ca purtatoarele sa aleaga culori neutre de negru, gri, bej, caramel, bleumarin, verde, maron sau kaki. Dar exista si paltoane in culori deosebite precum indigo, verde inchis, turcoaz mai inchis si chiar modele in carouri. Paleta coloristica a garderobei de iarna si de toamna trebuie bine analizate inainte de a lua o astfel de decizie.

Inainte de a fi o piesa fashion, in tendinte, paltonul este o haina functionala care tine de cald. Astfel ca, va conta foarte mult si calitatea tesaturii si finisajelor – este de preferat paltonul din fibre naturale. Paltonul poate fi accesorizat cu diferite saluri, fulare, palarii, manusi, fesuri si, de ce nu si brose, pentru a reimprospata aspectul acestuia de la an la an.