Bananele sunt unele dintre cele mai populare fructe la nivel mondial. Acestea contin substante nutritive esentiale care pot avea un impact bun asupra sanatatii. Consumul de banane poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si poate reduce riscul de cancer.

Beneficiile pentru sanatate ale bananelor
  • Tensiune arteriala

Medicii incurajeaza oamenii sa reduca aportul de sare sau sodiu si sa mareasca consumul de alimente care contin potasiu. Potasiul poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale si la reducerea tensiunii asupra sistemului cardiovascular. O banana medie asigura aproape 9% din necesarul zilnic de potasiu al unei persoane.

  • Astm

Consumul de banane ar putea ajuta la prevenirea respiratiei suieratoare la copiii cu astm. Un motiv pentru aceasta ar putea fi continutul de antioxidanti si potasiu al bananelor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste descoperiri.

  • Cancer

Studiile dintr-un laborator de investigatii au sugerat ca lectina, o proteina care apare in banane, poate ajuta la prevenirea cresterii celulelor leucemice.Lectina actioneaza ca un antioxidant. Antioxidantii ajuta organismul sa indeparteze moleculele cunoscute sub numele de radicali liberi. Daca se acumuleaza prea multi radicali liberi, pot aparea leziuni celulare, care pot duce la cancer.

Cercetatorii au observat ca oamenii care consuma banane, suc de portocale sau ambele par sa aiba un risc mai mic de a dezvolta leucemie.

Autorii studiului au sugerat ca acest lucru s-ar putea datora continutului de vitamina C, deoarece si acesta are proprietati antioxidante.

  • Sanatatea inimii

Bananele contin fibre, potasiu, folat si antioxidanti, cum ar fi vitamina C. Toate acestea sustin sanatatea inimii.

Intr-o revizuire a unor studii s-a constatat ca persoanele care urmeaza o dieta bogata in fibre au un risc mai scazut de boli cardiovasculare decat cele care urmeaza o dieta saraca in fibre. Cei care au consumat mai multe fibre au avut, de asemenea, niveluri mai scazute de lipoproteine ​​cu densitate mica (LDL), sau colesterol „rau” .

  • Diabet

Medicii recomanda consumul de banane si alte fructe deoarece contin fibre. Consumul de fibre poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Consumul unei diete bogate in fibre ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 si poate reduce glicemia la cei care au deja boala.