Afisajul smartphone-ului este un element important care indeplineste functia de intrare si iesire a informatiilor. De calitatea imaginii afisate depinde comoditatea gadgetului.

Pentru smartphone-urile moderne, exista o mare varietate de afisaje in functie de caracteristicile pe care producatorii le instaleaza pe un anumit model, in functie de pozitia de pret pe piata. Unul dintre parametri importanti atunci cand se alege un smartphone este rezolutia. Dar care este rezolutia ecranului si densitatea pixelilor – nu toata lumea stie.

  • Legatura dintre dimensiunea ecranului si rezolutie

Fiecare dispozitiv mobil are anumiti parametri cheie. Cumparatorii, atunci cand aleg un gadget, se uita mai intai la dimensiune si performanta.

Multi cumparatori pot face greseli atunci cand cumpara un dispozitiv concentrandu-se doar pe diagonala dispozitivului. Acest parametru trebuie cu siguranta luat in considerare, insa ar trebui sa priveasca cu atentie si la rezolutia caracteristica, care afecteaza in mod direct calitatea afisajului.

  • Rezolutia ecranului inseamna numarul maxim de pixeli pe verticala si orizontala pe care ii poate reflecta.

In caracteristici, valoarea acestui parametru este scrisa ca o matrice binara care determina numarul de pixeli pe verticala si orizontala: 1280 × 720 px, de exemplu. Acest indicator determina zona de lucru a ecranului, afecteaza calitatea imaginii, precum si parametrul asociat densitatii pixelilor (dpi).

In prezent, pentru smartphone-urile Android sunt disponibile mai multe rezolutii de ecran care indeplinesc cele 5 standarde de densitate de 160, 240, 320, 480 si 640 dpi.

Atunci cand se alege un gadget cu un ecran mare (de la 5 inci) pentru claritate, parametrii matricei nu trebuie sa fie mai mici de 720×1280 px cu o densitate de 240 dpi. Imaginea pe un ecran cu o diagonala mare si o rezolutie scazuta din cauza densitatii reduse a pixelilor va fi neclara.

Trebuie amintit ca, in starea pornita, ecranul smartphone-ului este dens in pixeli si are rezolutie inalta deci afecteaza epuizarea bateriei (trebuie reincarcata mai des). Prin urmare, se recomanda alegerea unui gadget cu rezolutia optima a ecranului, corespunzatoare nivelului sau de performanta, dimensiunii diagonalei si capacitatii bateriei. Cea mai buna rezolutie a ecranului pentru un smartphone depinde de preferintele cumparatorului.