Perioada alaptarii copilului mic este una pe cat de frumoasa pe atat de dificila. Si asta nu din cauza ca bebelusul se trezeste noaptea foarte des, ci din cauza ca lactatia este in plin proces de reglare. Uneori sanii sunt atat de angorjati si tari si tanara mamica nu stie ca trebuie sa ii mulga incat acest lucru poate duce la o inflamatie periculoasa, ce poate avea complicatii mai serioase. De la dureri insuportabile, febra mare si pana la cresterea pulsului sau cresterea ganglionilor axiali, acestea sunt cele mai frecvente simptome ce anunta o mastita.

Factorii de risc pentru mastita includ existenta unui episod de mastita anterior, golirea incompleta si intarziata a sanilor, blocarea unuia sau mai multor canale galactofire, pozitia incorecta a bebelusului la san, folosirea unor dispozitive speciale de alaptare ce blocheaza fluxul laptelui. Diagnosticul se pune de catre medicul de familie, de catre medicul ginecolog si se recomanda tratament de urgenta!

Exista mai multe metode de prevenire ale mastitei; antibioticele, odihna, consum mare de lichide, aplicarea compreselor reci la nivelul sanilor.

De asemenea, se poate administra paracetamol sau ibuprofen pentru durere si inflamatia. Mastita nu dispare fara tratament si este o afectiune ce necesita interventii de urgenta pentru siguranta mamei dar si a copilului!

Cum poate fi prevenita mastita? Mamica sa se asigure ca bebelusul adopta o pozitei corecta in timpul alaptarii, ca prinde mamelonul si trage laptele in mod perfect pentru o hranire completa. Mastita poate fi prevenita si daca mamica are o alimentatie adecvata, consuma suficiente lichide si atunci cand vede ca are o supraproductie de lapte pe care bebelusul nu o poate ingera, alege sa se mulga, fie manual fie cu ajutorul unui aparat electric sau al unei pompe. Astfel, laptele scos poate fi oferit bebelusului atunci cand mama pleaca de acasa si ramane cu altcineva, pentru a nu fi introdus suplimentul culapte praf.

Unii specialisti sugereaza ca mama poate preveni si trata mastita in timpul alaptarii bebelusului. Iar bebelusul este cea mai buna pompa pentru golirea sanilor. Laptele matern ce provine din sanul infectat este bun pentru ca bacteriile continute sunt distruse de sucurile gastrice ale bebelusului.