Cu siguranta oricine a auzit de maces, a mirosit o floare sau a mancat un fruct din acest arbust cel putin o data in viata. Macesul este o planta ce se poate cultiva si in gradina omului, pentru fructele cu proprietati exceptionale. Macesul creste de regula spontan dar se poate adapta la orice climat si la orice conditii meteo si la orice fel de sol. Este un arbust ce poate ajunge la 2-3 metri inaltime, cu ramuri arcuite acoperite de ghimpi, care face flori mari, superbe, de culoare roz si fructele sub forma de baca foarte carnoasa si paroasa in interior. Macesul este o splendoare pentru curte in lunile in care infloreste, si anume mai, iunile si iulie.

Petalele de maces se vor recolta in lunile iunie-iulie iar fructele se vor recolta toamna, inainte sa cada bruma. Macesul vegeteaza foarte bine si fructifica abundent chiar si in marile orase si este o specie care iubeste lumina. Fructele macesului se utilizeaza in prepararea de gem, vin tonic, sirop, ceai sau tinctura. Acestea sunt bogate in vitamina C, in carote si in saruri minerale si reprezinta o sursa excelenta de vitamine si de minerale.

Macesul se poate inmulti prin seminte, prin butasire sau prin marcotaj si se prinde foarte bine aproape in orice conditii climatice.

Macesul va arata bine in orice curte, atat in zona rurala cat si in cea urbana, rezista inghetului si are proprietati terapeutice fantastice.

Asadar, macesul va energiza, vitaminiza, va tonifia corpul, avand proprietati diuretice si laxative, colargoge, astringente, vermifuge, antihemoragice, antiinflamatoare, detoxifiante, vasodilatatoare si antihemoragice.

Macesele se prepara sub forma de decot pentru boli de inima, sub forma de ceai sau alte preparate naturiste pentru afectiuni renale, biliare, intestinale, pentru enterocolote, raceala si gripa, seboree, gingivita, prevenirea cancerului, nefrite, afectiuni veziculare si respiratrii si lista nu se opreste aici.

Asadar, macesul nu este numai o varianta frumoasa de arbust pentru curte ci si o varianta sanatoasa pentru membrii familiei care cauta sa isi diversifice nu numai alimentatia ci si modul in care trateaza sau previn anumite afectiuni.