Pe piata din Romania exista deja o larga varietate de televizoare SMART cu diferite rezolutii si anume: Full HD, Ultra HD, 4K.

  • Ce inseamna 4K?

4K inseamna de fapt Ultra HD, adica o multiplicare de 4 ori a rezolutiei intalnite la televizoarele Full HD. Ecranele Ultra HD sunt foarte populare pentru televizoarele de 40 inch si mai mari. Acestea sunt mai frecvente decat ecranele Full HD, acum limitate la modele mai vechi sau entry-level. Ecranele HD Ready sunt acum limitate la televizoare de 32 inch si mai mici.

Teoretic, un ecran Ultra HD este inutil daca continutul vizionat nu ofera aceeasi rezolutie. Un film sau un program in SD (definitie standard) nu poate fi marit de un ecran UHD. Acestea fiind spuse, testele arata ca modelele Ultra HD, chiar si cu continut de rezolutie HD (1920 × 1080), au performante mai bune decat un televizor cu rezolutie Full HD. Producatorii de televizoare au dezvoltat intr-adevar tehnologii eficiente de interpolare care imbunatatesc imaginea. Iar procesoarele de ecran sunt suficient de puternice pentru a le gestiona.

  • Bine de stiut:

Continutul Ultra HD este foarte scump de produs si este inca relativ rar. Astazi, printre programele de televiziune, acestea se limiteaza mai mult sau mai putin la evenimente sportive majore (Jocurile Olimpice, Cupa Mondiala de fotbal).

Netflix si Amazon Prime sunt furnizori mai mari, deoarece ofera multe filme si seriale Ultra HD in flux. Dar o conexiune buna la internet este esentiala. Ecranele 4K sunt, de asemenea, populare pentru playere de consola (Xbox One X, PS4 Pro).

  • HDR – tehnologie in serviciul pixelului

HDR (High Dynamic Range) este o tehnologie care imbunatateste calitatea pixelilor ce alcatuiesc o imagine, accentuand luminozitatea si culorile acestora. Din punct de vedere tehnic, informatiile despre luminanta si colorimetrie sunt cuantificate pe un numar mai mare de biti, rezultand astfel o imagine mult mai nuantata, in special in zonele cu luminozitate scazuta.

Un televizor HDR singur este inutil: pentru a avea un continut HDR, intregul lant, de la captare pana la productie prin difuzare, trebuie sa fie compatibil HDR.

Se gaseste continut HDR fie pe 4K HDR Blu-Ray, fie in streaming, de exemplu prin Netflix. Dar o conexiune la internet prin fibra optica este esentiala. Multe televizoare sunt compatibile HDR, dar aceasta componenta nu ar trebui sa fie un criteriu de alegere.