Majoritatea fumatorilor, precum si nefumatorii, sunt constienti de raul pe care fumatul il provoaca organismului. Inhalarea fumului de tutun expune plamanii si intreaga aparare musculara la peste 7.000 de substante chimice. Aceste substante pot provoca inflamatii si deteriorarea celulelor care construiesc acesti muschi.

Desi majoritatea fumatorilor inteleg pericolele fumatului, renunta cu greu la viciu. Acest lucru se datoreaza faptului ca nicotina din fumul de tigara este o substanta care da dependenta.

Oricine fumeaza este sfatuit sa renunte, deoarece fumatul este asociat cu probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi tumori, boli pulmonare, cardiace si hepatice. Cercetatorii au descoperit ca inca din primele 2 saptamani de la renuntarea la fumat, exista o imbunatatire a sanatatii organismului.

Ce se intampla mai exact?

La fumatori, plamanii sunt expusi la multe substante nocive, inclusiv nicotina si monoxid de carbon. Aceste substante chimice au un efect direct asupra tensiunii arteriale si ritmului cardiac.

In doar primele ore de la renuntare, tensiunea arteriala si ritmul cardiac revin la niveluri sanatoase. In 24 de ore, nivelurile de monoxid de carbon scad, ceea ce permite oxigenului din sange sa atinga nivelurile potrivite.

De asemenea, in decurs de o zi, circulatia sangelui in membrele corpului incepe sa se imbunatateasca. In 48 de ore de la renuntare, celulele olfactive si gustative incep sa se regenereze.

Chiar si respiratia tipica tuturor fumatorilor incepe sa dispara. Curand, celulele epiteliale din plamani incep sa functioneze mai bine. Astfel, functia de eliminare a toxinelor din organism este indeplinita mai precis.

Dupa numai aproximativ 15 zile, circulatia sangelui se imbunatateste, crescand nivelul de toxine excretate din organism. Deoarece circulatia sangelui are si functia de a furniza oxigen celulelor corpului, dupa renuntarea la fumat acest proces incepe si se normalizeaza.

Urmele pe care nicotina le lasa pe degete si pe dinti vor incepe sa dispara.  Volumul de aer retinut de plamani creste. Pe masura ce productia de mucus pulmonar incepe si creste in primele saptamani dupa renuntarea la fumat, caile respiratorii vor fi mai curate pana la inceputul celei de-a treia saptamani.

Ceea ce, la randul sau, duce la o tranzitie treptata a tusei cu secretii cauzate de fumatul de tigara, precum si la prevenirea infectiilor respiratorii.