PH-ul (potentialul de hidrogen) masoara aciditatea sau alcalinitatea solului: daca pH-ul este sub 7, solul este acid; daca este mai mare de 7, pamantul este alcalin, in timp ce un pH de 7,0 defineste solul neutru. Cu toate acestea, unele plante au nevoie de sol puternic acid pentru a creste corespunzator. Acesta este de exemplu cazul gardeniilor, azaleelor, rododendrilor, hortensiilor, cameliilor, magnoliilor etc.

Cum se masoara pH-ul solului?

  • Evaluare bazata pe flora spontana
  • Observarea florei spontane ofera o indicatie destul de buna a pH-ului unui sol.
  • Anumite plante indica un pamant acid: erica, coada calului, ranunculul, rumexul, macrisul etc.
  • Alte plante indica un sol calcaros, deci alcalin: cicoare salbatica, trifoi dulce, galbenele etc.
  • Seturi de analiza

Pentru un rezultat mai precis, magazinele specializate ofera seturi care permit masurarea cu usurinta a pH-ul solului. Sunt foarte usor de utilizat: se toarna doar un lichid reactiv pe un esantion de sol si se compara culoarea obtinuta cu cea a unei diagrame de culori furnizate ca referinta.

  • Corectati aciditatea solului din gradina

Este intotdeauna dificil sa se corecteze pH-ul solului si, de regula, este mai bine sa se adapteze culturile la sol decat invers.

Cu toate acestea, este posibil sa se corecteze un pH inadecvat prin adaugarea de modificari ale solului sau ingrasaminte alcalinizante sau acidifiante. Procesul este unul de lunga durata (poate dura luni) si trebuie repetat in mod constant pentru ca modificarile facute sa devina permanente.

  • Corectarea solului prea acid

Daca solul este prea acid, corectia lui se face prin adaos de amendamente calcaroase sau cenusa din lemn. Calcarul face posibila alcalinizarea unui pH prea acid. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu atentie; este de preferat calcarea insuficienta decat calcarea excesiva, ceea ce ar face ca procesele bio-fizico-chimice ale pamantului sa fie intrerupte prea repede.

  • Acidificarea solului prea alcalin

Pentru acidificarea solului, se pot adauga ingrasaminte acidifiante pe baza de sulf. Efectele acestor amendamente vor depinde de umiditate si de microorganismele existente in sol.