Cuisoarele sunt originare din Insulele Mirodeniilor (Insulele Moluce, Indonezia), cresc sub forma unei plante lungi, inalte si subtiri, vesnic verde, care poate atinge inaltimi impresionante, de pana la 20 de metri. In perioada de eflorescenta, se deschid ca niste clopotei in culorile rosu si alb. Arborii maturi nu ajung, de cele mai multe ori, sa infloreasca, deoarece mugurii florilor se culeg pentru a fi folositi drept cuisoare, cele mai populare condimente. Cuisoarele sunt folosite in scop terapeutic, avand rezultate notabile asupra starii de sanatate.

Cuisoarele – remediul natural pentru o serie intreaga de afectiuni

Cuisoarele sunt folosite ca remediu natural pentru a ameliora durerile si pentru a trata anumite afectiuni ale sistemului digestiv, precum diareea si varsaturile. Acestea sunt utilizate si pentru a calma durerile dentare, pentru a elimina inflamatia de orice fel, datorita eugenolului continut in uleiul esential.

Proprietatile terapeutice ale cuisoarelor sunt antivomitive, antiacide, antioxidante, antifungice, antiseptice, insecticide, vermifuge, anestezice, sedative, antiagregante, aromatizante, gastroprotectoare si gastroregenerative. In uz intern, cuisoarele trateaza afectiuni ale aparatului digestiv si ale aparatului respirator. Pot trata eficient tusea, raceala si bronsita.

Folosite tot in uz intern, cuisoarele au un efect afrodiziac, atat pentru femeile cu libidoul scazut, cat si pentru barbatii cu probleme erectile. Cuisoarele previn si combat cariile, avand totodata un efect anestezic si dezinfectant. In uz extern, cuisoarele sunt recomandate ca remediu bactericid, antifungic, antiseptic, pentru a trata candidoza, amigdalita, ciuperca unghiei, pentru ameliorarea durerilor de dinti.

Uleiul esential de cuisoare nu se aplica prea mult timp pe piele, deoarece produce arsuri, iritatii si dermatita. De retinut este faptul ca unele persoane au chiar alergie la eugenol, una dintre substantele care intra in componenta cuisoarelor, si ca aceste condimente nu trebuie folosite in mod excesiv, deoarece afecteaza sistemul nervos. Cuisoarele sunt contraindicate femeilor gravide, celor care alapteaza, copiilor sub 6 ani, persoanelor bolnave de boala Crohn, celor cu boli ale ficatului, celor cu boli ale stomacului, bolnavilor de Parkinson sau celor cu boli neurologice.