In ultimii ani, a existat o tendinta de a consuma alimente crude. Acest concept, care isi are originea in Statele Unite si care este numit aici “crudivorism”, nu este lipsit de riscuri. Intr-adevar, unele alimente pot fi toxice daca sunt consumate crude.

Crudivorismul nu este o dieta propriu-zisa, ci mai degraba o mica detoxifiere pentru cateva zile. Adeptii sai au o dieta care pune accentul pe fructele si legumele de sezon, locale si organice. Acestea trebuie consumate crude sau abia fierte, la o temperatura sub 45°C. Dar, desi multi raw food-isti sunt si vegani, nu este intotdeauna asa… Nu toata carnea si pestele pot fi consumate crude.

Intr-adevar, daca este posibil sa le preparati sub forma de tartar sau carpaccio.. Nu este cazul tuturor carnurilor si pestilor. Unele dintre aceste alimente, atunci cand sunt consumate crude, sunt foarte toxice pentru sanatate. Bineinteles, acesta este si cazul altor alimente.

Iata care sunt alimentele pe care nu trebuie sa le consumi niciodata crude

Pui. Exista riscul aparitiei salmonellei, care poate fi fatala, dar si riscul de infectare cu bacteria intestinala campylobacter, care poate provoca boli foarte grave.

Carne de porc. Exista aceleasi riscuri ca si in cazul puiului, dar si riscul de hepatita E. De aceea, este foarte important sa gatiti bine carnea.

Cartofii. Este foarte important sa ii consumati bine gatiti. Cruzi, ei contin solanina, care este o molecula toxica ce provoaca simptome precum diaree, varsaturi, tremuraturi, salivatie, pierderea echilibrului etc.

Fasole verde. Acestea contin in pastai si in seminte faserolina, care provoaca probleme intestinale grave. Daca vreti sa mancati fasole verde rece, trebuie sa o gatiti mai intai.

Fasolea rosie. Atunci cand este cruda, fasolea rosie contine fitohemaglutinina, care poate provoca probleme gastrointestinale.

Zbarciogi. Aceste ciuperci salbatice contin o molecula care poate distruge celulele rosii din sange. Acest lucru poate duce la simptome neurologice si tulburari digestive, cum ar fi tulburari de vedere, ameteli, tremuraturi, varsaturi etc.

Faina. Consumul de aluat crud pentru prajituri poate avea consecinte grave pentru sanatate. Intr-adevar, faina cruda este susceptibila sa contina bacterii, in special E.Coli, care poate provoca intoxicatii alimentare ce pot duce chiar la decesul persoanelor fragile.