Rozaceea este o boala cronica a pielii care afecteaza vasele de sange ale fetei. Manifestarea sa este roseata in principal pe obraji, nas, frunte si barbie. Poate fi din motive genetice si hormonale, secretie crescuta a vezicii biliare, tulburari legate de tractul gastrointestinal sau manifestarea acesteia poate fi provocata de stilul de viata. Boala este mai tipica pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare, in special pentru femei.
Rozaceea se dezvolta relativ lent si poate ramane nediagnosticata mult timp. Treptat roseata devine mai permanenta si mai vizibila, apar telangiectazii. In cazurile mai severe, se formeaza cosuri rosii dureroase si purulente. Boala se dezvolta in mai multe etape.
- In prima faza, roseata de scurta durata apare pe nas, obraji, gat si umeri.
- In a doua etapa, roseata devine permanenta cu capilare vizibile.
- In a treia etapa apar eruptii cutanate, inclusiv cosuri cu sau fara varfuri purulente.
- In ultima faza, pielea devine mai aspra, porii devin mai largi, iar capilarele mai mari.
La barbati, se poate dezvolta o forma mai particulara, in care nasul este afectat in principal, care are o suprafata neuniforma din cauza tesutului conjunctiv crescut.
Pentru tratament sunt utilizate diferite metode si mijloace, in functie de forma bolii. Se folosesc:
- antibiotice topice si orale;
- produse cosmetice, retinoizi;
- laser si sisteme IPL.
Terapie medicamentoasa – adesea afectiunea este controlata cu medicamente pe care dermatologul le va prescrie. Acestea pot fi antibiotice orale din grupul tetraciclinelor sau cele topice pentru aplicare pe piele.
Tratament cu laser
- Nd: Laserele YAG trateaza capilarele.
- Pulsed Dye Laser (PDL) – standardul dermatologic in tratamentul rozaceei. Tratamentul este eficient fara efecte secundare grave. Reduce atat tendinta la roseata, cat si capilarele.
- Laser CO2 – pentru terapia precisa fara sange a rozaceei fimatoase cu rezultate excelente.
- Tehnologii IPL – indeparteaza definitiv capilarele dilatate, contribuie la reducerea si tendinta pielii de a reactiona cu roseata sub influenta diferitilor stimuli. Au efect antiinflamator, reduc umflarea si hipersensibilitatea pielii.
Sezonul toamna-iarna este cel mai potrivit pentru tratamentul cu laser al rozaceei, deoarece radiatia ultravioleta de la soare este semnificativ mai mica. Inainte si dupa procedura pielea nu trebuie expusa la soare sau solar, trebuie folosit un produs de protectie solara cu un SPF ridicat.