Cu o suprafata de 395.000 de hectare, Parcul natural al vulcanilor din Auvergne este cel mai mare Parc Natural Regional din Franta.  Situat in departamentele Puy-de-Dôme si Cantal, acest vast teritoriu este ideal pentru drumetii si contine 4 masive vulcanice, care sunt Chaine des Puys, Muntele Dore, Cézallier si Muntele Cantal, precum si un vechi platou de granit, Artense.

In departamentul Puy-de-Dôme, iubitorii de natura trebuie sa fie siguri ca vor explora lantul Chaine des Puys, al carui cel mai faimos – si cel mai frecventat – site este Puy de Dôme. Vulcanul Puy de Dôme este cu 1464 de metri cel mai inalt varf din Chaine des Puys.

Vulcanul poate fi considerat stins, dar o viitoare eruptie vulcanica nu este exclusa in totalitate. Exista vederi exceptionale ale vulcanilor Auvergne din varf. Mai la sud, varful Puy de Sancy ofera, de asemenea, o vedere superba a peisajelor Muntilor Dore de aceasta data.

Masivul Central Francez (Auvergne) a fost creat de activitati vulcanice uriase cu milioane de ani in urma. Acesta este format din aproximativ 80 de vulcani. Epoca de gheata a incapsulat toate varfurile de vulcan existente cu gheata, iar ghetarii au aplatizat toate aceste varfuri de vulcani si au creat vai adanci.

Stancile Tuilière si Sanador (ramasite ale vulcanilor antici separati de Valea Fontsalade), Lacul Guéry (cel mai inalt lac din Auvergne), Valea Chaud four si rezervatia sa naturala, Lacurile Chambon, Pavin si Aydat, muntii pasnici Cézallier sau Murol Castelul si bisericile romanice din Orcival si Saint-Nectaire sunt cateva dintre locurile care merita descoperite.

Locuri de vizitat: Vulcania, parcul vulcanologic european, situat langa Puy de Lemptegy in municipiul Saint-Ours-les-Roches. Acesta este un centru de informare distractiv si interactiv dedicat lumii vulcanilor si fenomenelor vulcanice din intreaga lume.

Pentru a afla mai multe despre Parcul natural al vulcanilor din Auvergne, Casa Parcului (Maison du Parc) de la Castelul Montlosier din Aydat ofera o multime de informatii, expozitii si drumetii tematice.