Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD) a fost atent investigata de medicii specialisti pentru a putea fi inteleasa in mod corespunzator si pentru a se stabili forme adecvate de tratament. Astfel, problema psihologica a fost divizata in mai multe tipuri, generand comportamente si gandiri diferite de la o persoana la alta. Cei care vor sa descopere mai multe informatii legate de comportamentele generate de OCD pot citi in continuare si pot afla despre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina cont.

1. Obsesia generata de tulburarea psihologica

Gandurile obsesive experimentate constant afecteaza activitatile desfasurate in fiecare zi, din cauza faptului ca toata puterea de concentrare se directioneaza catre un aspect aparent neinsemnat. Principalele temeri si obsesii experimentate in cadrul tulburarii obsesiv-compulsive sunt:

  • ranirea accidentala;

  • contaminarea – persoanele care au dezvoltat frica de a se contamina vor evita pe cat pot contactul cu murdaria, bacteriile si germenii, avand nevoia de a se curata obsesiv imediat dupa ce ating clanta unei usi sau bara de autobuz;

  • nevoia de simetrie – persoanele obsesiv-compulsive se lupta in mod constant cu nevoia de a ordona obiectele din jur, astfel incat totul sa fie simetric. Din acest motiv, pot fi confundate cu persoanele perfectioniste.

 

2. Compulsiile generate de tulburarea psihologica

Compulsiile sunt cele care dau nastere comportamentului obsesiv si repetitiv cu care persoanele afectate se confrunta. Astfel, exista o multime de ritualuri repetitive, printre care se numara si:

  • curatenia excesiva – totul in jur trebuie sa fie curat luna, iar mainile trebuie sa fie mereu dezinfectate, spalate, astfel incat persoana care sufera de aceasta tulburare sa nu intre in contact cu bacteriile, germenii sau virusurile;

  • verificarea excesiva – persoanele obsesiv-compulsive se tem mereu ca au uitat lumina aprinsa, fierul de calcat in priza sau usa de acasa descuiata si isi verifica mereu geanta sau rucsacul pentru a se asigura ca nu si-au uitat bunurile personale nicaieri (mai ales cele valoroase);

  • teama de a atinge anumite obiecte si obsesia fata de numarat, de cifre.

In concluzie, tulburarea obsesiv compulsiva poate sa influenteze negativ modul de functionare a persoanelor afectate, dar si gandirea. Astfel, interventia medicului psiholog se dovedeste a fi de un real ajutor pentru ameliorarea simptomelor resimtite.