Fobiile la caini sunt acele frici exacerbate in timpul furtunilor, artificiilor, frica de barbati, copii alti caini etc.  Fobia este un raspuns disproportionat la frica la un stimul din mediul normal. Frica este o reactie normala, permite cainelui sa se protejeze, este limitata in timp. Fobia este o reactie amplificata care blocheaza orice invatare.

Cele mai frecvente fobii sunt fobiile sociale:

  • Fobia oamenilor (si a anumitor oameni in special: copii, barbati etc.);
  • Fobia altor caini;

Exista, de asemenea, fobii specifice: fobia zgomotelor (focuri de arma, petarde, tunete). Fobia poate avea diferite etape:

  • fobia simpla (etapa 1) este indreptata catre un anumit element sau persoana;
  • fobia complexa (stadiul 2) este generalizata catre toate elementele legate de elementul initial al fobiei si poate da nastere unei anxietati generalizate constante si a unor reactii anticipative: de exemplu, pentru o fobie de tunet, cainele este, de asemenea, infricosat de vant, ploaie, sau pentru o fobie a masinii – cainele se teme imediat ce proprietarul isi pregateste bagajele.

Cum se recunosc semnele?

Cainele produce adrenalina atunci cand ii este frica, respiratia i se accelereaza, gafaie, pupilele sunt dilatate, tremura. In fobiile din stadiul 2, pot saliva foarte mult, pot voma, pot avea diaree.

O fobie poate duce cu usurinta la agresiune. Cainele poate alege sa avertizeze mai intai maraind, latrand amenintator, dar poate ataca si fara avertisment. Este foarte important sa se tina seama de acest risc, mai ales in cazul unei fobii sociale (fobia copiilor de exemplu) deoarece se intampla rapid o tragedie.

Cum apare o fobie la caini?

Conditiile de dezvoltare slabe pot da nastere la fobii: daca animalul nu a fost pus in contact cu diferiti stimuli in perioada de socializare (inainte de varsta de 3 luni), cu siguranta se va teme de acesti stimuli.

Animalul reactioneaza din ce in ce mai mult la un stimul in loc sa se obisnuiasca cu el asa cum ar trebui in mod normal. Conditiile de dezvoltare prea slabe (fara iesire in aer liber, contact uman mic etc.) pot predispune, prin urmare, la multiple fobii.

Acesta este motivul pentru care se recomanda din ce in ce mai mult scoaterea in aer liber chiar inainte de sfarsitul vaccinarilor. Unele fobii sunt denumite posttraumatice si rezulta dintr-un eveniment semnificativ, de exemplu fobia medicului veterinar, fobia masinii dupa un accident etc.