Malformatiile limfatice, cunoscute anterior sub numele de limfangioame sau limfangioame chistice sunt malformatii congenitale care se dezvolta in detrimentul sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este o retea vasculara formata din vase fine, care transporta limfa de la majoritatea organelor din corp la ganglionii limfatici. Contribuie in special la purificarea deseurilor celulare, precum si la transportul anumitor nutrienti si a celulelor albe din sange, jucand astfel un rol esential in imunitate.

Malformatiile limfatice se caracterizeaza prin prezenta chisturilor sub forma de buzunare limfatice, superficiale (care implica pielea, membranele mucoase sau tesuturile subiacente) sau profunde. Acestea sunt localizate in cap si gat in ​​mai mult de jumatate din cazuri, dar pot fi depuse peste tot in corp, in special in regiunea din jurul axilelor si mai rar in viscerele toracice, abdominale sau pelvine.

Limfangioame: cauze si diagnostic

Desi cauzele aparitiei limfangioamelor nu sunt pe deplin intelese, originea lor congenitala este acum larg acceptata. In timpul formarii sistemului limfatic in timpul vietii embrionare, se crede ca apare o anomalie in dezvoltarea structurilor retelei limfatice sub influenta factorilor genetici si a altor factori extrinseci. Anumite gene implicate in proliferarea si natura anormala a vaselor limfatice au fost deja identificate si cercetarile continua.

Diagnosticul implica ultrasunete si RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), care sunt mai eficiente in vizualizarea extensiei precise a leziunilor si a patrunderii acestora in tesuturile inconjuratoare. TC (tomografia computerizata) poate inlocui RMN.

Dezvaluit la palpare prin prezenta unei mase abdominale atunci cand acestea sunt mari, malformatiile limfatice intraabdominale reprezinta frecvent cauza durerii abdominale. Uneori provoaca probleme mai mari, cum ar fi volvulus (o rasucire a intestinului).

Gestionarea si tratamentul limfangioamelor pot fi dificile si nu fac obiectul unor proceduri standardizate, decizia de tratament trebuind adaptata de la caz la caz. Evitarea tratamentului asociata cu o monitorizare medicala atenta este posibila pentru leziunile asimptomatice care sunt susceptibile de a regresa spontan. Complicatiile malformatiilor limfatice sunt controlate prin tratament medical cu antibiotice, antiinflamatoare si analgezice.

Limfangiomul nu poate fi prevenit, dar pot fi luate masuri pentru a preveni aparitia complicatiilor prin limitarea expunerii la riscul de infectie virala sau bacteriana pe cat posibil.