Modificarea solului din gradina va permite corectarea defectelor sale pentru a avea o peluza mai frumoasa, paturi cu flori mai vibrante sau arbusti mai vigurosi.

Pentru gradinarit, solul ideal este de aproximativ 60% nisip, 20% argila, 10% calcar si 10% humus.  Insa in gradina ca si in viata, este un mare pas intre ideal si realitate. Dar totul poate fi imbunatatit, chiar si solul din gradina.

A modifica inseamna a imbunatati pamantul

A modifica” inseamna a imbunatati sau a corecta in sensul de a face mai bine. A nu se confunda modificarea solului cu adaugarea de ingrasaminte. Modificarea va corecta dezechilibrele in compozitia solului. Aplicarea ingrasamintelor va asigura nutrienti plantelor.

Solul nisipos
  • Caracteristici

Se spune ca un sol este nisipos daca contine mai mult de 70% nisip. Este destul de deschis la culoare si se sfarama intre degete. Avantajul este ca este usor de lucrat si este cel mai usor de modificat.

Se incalzeste rapid la soare (un avantaj pentru insamantarea timpurie primavara), dar nu retine nici apa, nici ingrasaminte. Prin urmare, devine usor uscat si este adesea necesar sa se adauge ingrasamant.

  • Modificari

Se poate aduce putina argila si mai ales materie organica (gunoi de grajd sau compost bine descompus). Trebuie evitata turba care ii va permite cu siguranta sa retina mai bine apa, dar care nu ii va oferi nutrientii care ii lipsesc. Daca este si acid, se va adauga var.

Solul argilos
  • Caracteristici

Se spune ca un sol este argilos daca contine mai mult de 25% argila. Este greu si compact. Umed, se lipeste de pantofi si se usuca, se crapa. E greu de muncit. Dar este fertil si necesita putin ingrasamant. Vara, ramane racoros si retine bine apa si ingrasamintele.

  • Modificari

Se va adauga nisip (de la 1 la 2 m3 la 100 m²) sau turba (aproximativ 200 kg la 100 m²). Este de preferat si gunoiul de grajd, macerat. La fiecare 3 ani, se va imprastia var (2 mani pe m²).

Solul humos
  • Caracteristici

Un sol este prea humos daca contine mai mult de 20% humus. Este negru si usor. Este foarte hranitor, dar foarte acid. Si este dificil de modificat.

  • Modificari

Se va adauga argila si calcar, precum si nisip pentru a imbunatati drenajul. Pentru neutralizarea aciditatii sale, la fiecare 2 ani, se adauga var.