Dupa cum sugereaza si numele, sindromul mortii subite la sugari (SMSS) se refera la moartea neasteptata a unui bebelus.

Cand apare sindromul mortii subite a sugarului?

Sindromul de moarte subita a sugarului apare de obicei in timp ce copilul doarme: un copil sanatos adoarme si inceteaza sa respire, fara o cauza medicala aparenta. Cauzele acestui sindrom nu sunt cunoscute, desi unele studii recente sugereaza rolul unui neurotransmitator: serotonina. Pe de alta parte, anumiti factori de risc sunt bine cunoscuti.

Prin urmare, exista unele masuri de precautie care pot reduce in mod eficient riscul de sindrom de moarte subita a sugarului. Sindromul de deces subit al sugarului apare inainte de 1 an, cel mai adesea intre 2 si 4 luni.

Cum sa previi?

Bebelusul trebuie sa doarma pe spate atat noaptea cat si in cursul zilei. Numarul de cazuri SMSS a scazut oriunde in lume atunci cand parintii au urmat in mod covarsitor aceasta instructiune.

Cand copilul se rostogoleste pe burta (de obicei la o varsta in care riscul de sindrom de moarte subita a sugarului este mult mai mic), nu mai trebuie sa fie fortat sa doarma pe spate.

Bebelusul trebuie sa doarma pe o saltea ferma si plata. Trebuie evitate pernele, pilotele in pat. De asemenea, trebuie evitata supraincalzirea camerei. In camera trebuie sa fie o temperatura confortabila (20 ° C – 23 ° C).

Este interzis fumatul in apropierea bebelusului. Se pare ca riscul de sindrom de moarte subita a sugarului este mai mare la copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sau la copiii expusi fumului pasiv in primele luni de viata.

Medicii recomanda alaptarea exclusiva pentru primele 6 luni din viata unui sugar. Laptele mamei poate proteja bebelusul impotriva sindromului mortii subite. De asemenea, nu trebuie sa se doarma cu bebelusul pe o canapea sau pe un fotoliu extensibil. Pentru confortul si linistea parintilor, patutul bebelusului poate fi pus in camera lor in primele 6 luni de viata