Pentru a permite o mai buna conservare a alimentelor pe o perioada cat mai indelungata, fara ca acestea sa fie afectate de factori din mediul extern, metoda de conservare prin vacuum este o tehnologie contemporana de pastrare si de livrare a produselor nealterate. Vorbind despre avantaje, nu se pot omite urmatoarele:

Prelungirea termenului de valabilitate, chiar si pana la cinci/ sase ori in unele cazuri:

  • carnea conservata in pungi normale rezista la congelator aproximativ 6 luni, comparativ cu cea depozitata in pungi vidate, care poate fi consumata in urmatoarea perioada de 2 – 3 ani;

  • legumele conservate in pungi normale trebuie consumate in urmatoarele 8 luni, pe cand cele in pungi vidate garanteaza aproximativ 3 ani;

  • branzeturile pastrate la frigider pot rezita o saptamana, iar cele vidate pana la aproximativ 8 luni;

  • salata verde isi mareste termenul de valabilitate de la 3 zile pana la 1-2 saptamani;

  • fursecurile isi pot pastra prospetimea 6 saptamani cand sunt pastrate in pungi vidate.

Alte avantaje indubitabile includ:

  • mentinerea prospetimii alimentelor (carne sau legume). Enzimele continute de acestea vor actiona mai lent, textura lor fiind de asemenea pastrata, mai ales daca depozitarea lor este la rece;

  • pastrarea si depozitarea corecta a alimentelor. Are loc asa numitul fenomen de sigilare ermetica, care extrage umiditatea si aerul din recipientul in care se doreste a fi pastrat alimentul, astfel incat lipsa oxigenului si a lichidelor sa impiedice dezvoltarea mucegaiului, a diferitor bacterii care ar putea provoca la randul lor descompunerea

  • spatiul necesar conservarii/ depozitarii se reduce considerabil, comparativ cu volumul pe care il ocupa produsele congelate clasic.

  • In concluzie, ambalarea in vid este o metoda eficienta de a proteja alimentele de bacterii si de a prelungi termenul de valabilitate. Aceasta metoda este folosita la scara larga in intreaga lume, atat in industria alimentara, cat si in bucatariile consumatorilor casnici, oferind siguranta alimentara si garantia ca toate ingredientele isi pastreaza timp indelungat calitatile nutritive.