Specialistii sustin ca o antena cu o lungime cuprinsa intre 1 si 1.3 m este suficient de buna pentru o distanta de 10 km in camp deschis. De asemenea, specialistii si studiile din domeniu spun ca o state de emisie receptie foarte buna este una care ajuta la comunicarea pe ambele benzi de frecventa si anume FM si AM. Limita legala pentru dispozitive este de 4W.

Portabile

O statie radio portabila este un dispozitiv care este alcatuit din doua aparate prin care au loc comunicatii gratuit fara sa fie necesara o licenta. Ele se pot folosi in familie, in grupuri sau in diverse alte situatii. O statie radio portabila functioneaza pe frecvente UHF care sunt ideale pentru comunicatii la interior si la inaltime.

Exista mai multe tipuri de statii emisie receptie portabile si atunci cand vrei sa cumperi statii radio portabile este recomandat sa tii cont de aceste caracteristici si tipologii:

Statii radio portabile cu raza de actiune de 2 km – modelul acesta este destinat zonelor urbane si montane pentru familii si turisti, insa nu sunt potrivite in trafic sau se pot dovedi de foarte multe ori ineficiente. Au 8 canale pentru comunicare si o greutate mica, functionand in general cu baterii normale si desigur, sunt si cele mai ieftine.

Statiile radio portabile cu raza de actiune de 6-8 km – sunt destinate excursionistilor, calatorilor, drumetilor si persoanelor care pleaca in vacanta si sunt foarte bune si pentru soferi. Multe dintre aceste statii au si functii smart.

Statiile radio portabile cu raza de actiune mai mare de 10 km – permit comunicarea pe banda PPD cu 69 de canale si in banda PMR cu 8 canale. Pot codifica emisia si receptia intr-un numar urias de coduri pentru ca discutiile sa fie private. Aceste statii functioneaza in general cu acumulatori reincarcabili foarte puternici si sunt perfecte inclusiv pentru utilizarea in trafic.

Portabilitatea este o caracteristicia principala a acestor statii si posibilitatea ca un numar mare de aparate sa se sincronizeze simultan pe acelasi canal de receptie si emisie. Aceste statii sunt folosite pentru paza sau protectia unui perimetru de catre persoane care isi desfasoara activitatea in depozitele de produse sau chiar de catre cei care lucreaza in hipermarketuri si, bineinteles, de catre soferi.