Lupta impotriva eroziunii dentare incepe cu practici eficiente de igiena orala, care includ periajul si folosirea atei dentare. Alte metode de intretinere a dintilor, cum ar fi consumul de alimente fibroase, mere si morcovi, nu ajuta la curatarea fisurilor din dinti, insa sunt mai sanatoase si benefice in comparatie cu consumul de gustari zaharoase. Fluorura ofera un efect vital de protectie locala, iar cand aceasta este incorporata in smaltul dintilor, aceasta ii face mai rezistenti la dizolvarea acida, prin urmare, la descompunerea dintilor. In aceste conditii, persoanele cu un nivel ridicat de aport de zahar prezinta un risc crescut de eroziune dentara.

Eroziunea dintilor duce la o pierdere progresiva si ireversibila a structurii dintelui.

Aceasta rezulta din cresterea ingerarii bauturilor acide, bauturilor racoritoare, sucuri de fructe etc. Nu numai ca sunt bogate in zaharuri, ci sunt si foarte acide, tocmai de aceea acestia provoaca procesul de eroziune.

Acizii intrinseci, care sunt produsi de organism in urma varsaturilor sau refluxului, pot fi extrem de daunatori pentru dinti. Boala de reflux gastro-esofagian este o cauza bine stiuta a eroziunii dintilor, fiind responsabila de extindrea acestui proces. Supravegherea igienei orale si a periajului dupa consumarea unui produs acid, inainte ca saliva sa aiba sansa de a neutraliza acidul si a remineraliza suprafata dintilor, provoaca indepartarea smaltului.

Alimentele care protejeaza impotriva eroziunii

Branza: Consumarea branzei dupa o gustare dulce impiedica cresterea aciditatii. Branza stimuleaza saliva si este bogata in calciu care influenteaza echilibrul dintilor.

Laptele de vaca: Contine lactoza care produce mai putin acid decat alte zaharuri si nu accelereaza dezintegrarea la fel de usor. In plus, contine, de asemenea, calciu, fosfor si cazeina, toate ajutand la stoparea eroziunii.

Laptele matern uman: Contine 7% lactoza si este mai slab din punct de vedere al calciului si fosfatului. In general, nu declanseaza dezintegrarea dintilor, cu exceptia cazurilor de hranire in timpul noptii.

Plantele: Sunt fibroase si protejeaza dintii prin stimularea mecanica a salivei. Arahidele, branzeturile si guma care contine xilitol pot actiona in acelasi mod.

Ceaiurile negre si verzi: Sunt deosebit de bogate in polifenoli, compusi din antioxidant. Fluorul din ceaiul negru poate, de asemenea, sa protejeze dintii.