Boala Lyme a devenit cunoscuta indeosebi in ultimii ani prin prisma reclamei negative care i s-a facut si a faptului ca poate fi transmisa de niste insecte aparent inofensive: capusele. Din pacate, muscatura unei asemenea insecte poate infecta pacientul cu bacteria Borrelia Burgdorferi, ceea ce poate duce la o serie de complicatii care pun in pericol viata. In plus, cu cat pacientul sta mai mult cu muscatura de insecta netratata sau decide sa actioneze el insusi si sa scoata prin diferite mijloace pe care le-a vazut pe internet capusa, cu atat pericolul este mai mare.

Depistarea bolii trebuie sa fie facuta precoce, in maxim 4 saptamani de la muscatura.

Boala Lyme se dezvolta la cateva zile dupa ce pacientul a fost infectat si are ca si prime semne o eruptie rosie extinsa, lipsa de energie, durerile de cap si durerile articulare si musculare. In etapa a doua, infectia poate afecta sistemul nervos, articulatiile si inima si se poate manifesta prin incapacitatea de a folosi muschii fetei, o memorie slaba, o capacitate de concentrare redusa, episoade de durere, roseata si tumefiere a articulatiilor, palpitatii sau alte probleme cardiace grave.

In ultima faza a bolii Lyme pacientul se va confrunta cu artrita, probleme cu inima, amorteala in maini, spate sau picioare si probleme cu vorbirea sau memoria. Medicii pot diagnostica boala Lyme prin istoricul simptomelor dar si pe baza unor teste speciale de sange care pot fi facute la maxim 4 saptamani de la muscatura.

Tratamentul bolii Lyme include antibioticele, mai ales in faza precoce de diagnosticare. In cazul in care boala este mai avansata, se va trece la un tratament pe termen lung. Pentru a preveni muscaturile de capuse si contactarea bolii Lyme, medicii specialisti recomanda tuturor oamenilor o imbracaminte si incaltaminte adecvata la iesirile in aer liber (preferabil pantaloni lungi subtiri sau sosete de culoare deschisa), verificarea imbracamintei la intrarea in casa dupa o iesire in parc, precum si prezentarea la medic sau la serviciul de primiri urgente pentru extragerea capusei, tratarea muscaturii si testele de sange necesare in acest caz. Boala Lyme poate fi destul de greu de identificat si de aceea rata mortalitatii si a aparitiei complicatiilor este tot mai mare.