Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică, inflamatorie și degenerativă a sistemului nervos central, care afectează creierul și măduva spinării. Ea perturbă comunicația dintre creier și restul corpului.

Detectarea timpurie a sclerozei multiple poate fi esențială pentru gestionarea eficientă a simptomelor și încetinirea progresiei bolii. Deși semnele timpurii ale SM pot varia considerabil de la o persoană la alta și pot fi ușor confundate cu simptomele altor afecțiuni, există câteva indicii comune care ar trebui să atragă atenția.

1. Probleme de vedere

Una dintre cele mai frecvente manifestări timpurii ale sclerozei multiple este afectarea vizuală, cunoscută sub numele de neurită optică. Aceasta poate implica pierderea parțială sau completă a vederii într-un ochi, durere la mișcarea acestuia sau dubla vedere. Problemele de vedere sunt adesea unul dintre primele semnale de alarmă care conduc indivizii să caute asistență medicală.

2. Oboseală extremă

Oboseala asociată cu SM este profundă, diferită de o simplă senzație de oboseală. Poate apărea brusc și nu este neapărat legată de nivelul de activitate fizică. Persoanele afectate pot simți o epuizare copleșitoare care le afectează capacitatea de a efectua sarcini zilnice.

3. Amorțeli sau slăbiciuni muscular

Un semn timpuriu comun al SM este senzația de amorțeală, furnicături sau slăbiciune într-o parte a corpului sau în membre, ce poate apărea brusc sau se poate dezvolta treptat. Aceasta poate fi resimțită la nivelul feței, al trunchiului sau al extremităților și este adesea un simptom inițial care duce la diagnosticare.

4. Probleme de echilibru și coordonare

Dificultățile de coordonare și echilibru, inclusiv tremuratul membrelor și lipsa de coordonare a mișcărilor, sunt semne timpurii frecvente ale SM. Aceste probleme pot determina mers nesigur și dificultăți în realizarea mișcărilor precise.

5. Tulburări de sensibilitate

Modificările senzoriale, cum ar fi senzații anormale de frig, căldură sau durere, fără un stimul real, pot indica prezența SM. Aceste tulburări de sensibilitate pot fi derutante și adesea dificil de explicat pentru cei care le experimentează.

6. Dificultăți cognitive

Deși mai puțin frecvente ca semn timpuriu, unele persoane cu SM pot întâmpina probleme cognitive încă de la debutul bolii. Acestea pot include dificultăți de concentrare, memorie slabă, probleme de gândire și de înțelegere.

7. Probleme cu controlul vezicii urinare și intestinale

Funcția vezicii urinare și intestinale poate fi, de asemenea, afectată în stadiile timpurii ale SM. Poate apărea nevoia urgentă de a urina, incontinența urinară sau constipație, care pot agrava disconfortul și impactul bolii asupra vieții cotidiene.

Concluzii

Detectarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru gestionarea sclerozei multiple. Dacă experimentați oricare dintre aceste semne sau simptome timpurii, este important să consultați un medic pentru o evaluare amănunțită.

Cu un diagnostic precoce, pacienții pot beneficia de terapii care pot încetini progresia bolii și pot îmbunătăți calitatea vietii.