Expertii in domeniul dezvoltarii pentru sugari, cred ca primii ani de viata a unui copil sunt un moment primar pentru invatare, dar uneori poate fi greu sa te gandesti la noi modalitati de a-ti stimula copilul.
Cateva metode prin care puteti stimula cresterea inteligentei bebelusului
1. Contactul vizual
Profitati de acele momente scurte in care ochii nou-nascutului sunt deschisi si priviti-l insistent. Copiii recunosc fetele devreme – iar chipul mamei este cel mai important! De fiecare data cand se uita la tine, isi construieste memoria.
2. Scoateti limba
Studiile arata ca nou-nascutii, la varsta de 2 zile, pot imita miscari simple ale fetei – este un semn al rezolvarii foarte rapide a problemelor.
3. Lasati-l sa reflecteze
Lasati copilul sa se priveasca in oglinda. La inceput, el poate crede ca se uita doar la un alt copil dragut, dar va iubi “celalalt bebelus”, care-i intinde bratele si-i zambeste.
4. Construieste un obstacol
Imbunatatiti abilitatile motorii ale bebelusului, prin asezarea pe podea a pernei, a cutiilor muzicale sau a jucariilor pe canapea si apoi aratandu-i copilului cum sa se tarasca peste, pe sub si in jurul obiectelor.
5. Mergeti la cumparaturi
Cand aveti nevoie de o pauza de cantec si de dans, vizitati supermarketul. Fetele, sunetele si culorile ofera divertisment perfect pentru copii.
6. Faceti un album de familie
Includeti fotografiile rudelor apropiate si rasfoiti adesea pentru a construi amintirile copilului. Cand bunica suna, aratati-i imaginea ei.
7.Creati o carte zoologica
La urmatoarea vizita la gradina zoologica, faceti fotografii ale animalelor preferate pentru a le include intr-un album. Mai tarziu, “cititi-o” impreuna, numind toate animalele familiare sau adaugand sunete si povesti cu animale.
8. Joaca in ploaie
Sariti in balti. Stati in iarba umeda impreuna. Este un mod dezordonat dar distractiv in acelasi timp, de a invata despre umed si uscat.
9. “Vorbiti”prin sentimente
La ora de culcare, indrazniti si intrebati-va copilul, ce l-a facut fericit sau trist in ziua respectiva. Ce l-a facut suparat – sau mandru? Il vei ajuta astfel sa-si aminteasca ziua, sa inteleaga timpul trecut si sa-si eticheteze emotiile.