Glaucomul se caracterizeaza printr-o crestere a presiunii in ochi, a carei consecinta este deteriorarea nervului optic, care in cazuri severe poate duce la pierderea vederii. Frecventa sa creste odata cu varsta (dupa 40 de ani).
Glaucomul este o degenerare sau o degradare progresiva a nervului optic, a carei cauza principala este presiunea excesiva din interiorul ochiului. Aceasta presiune creste treptat, deoarece canalele de drenaj nu mai sunt suficiente pentru a evacua lichidul din interior spre exteriorul ochiului. Fara tratament, duce la orbire.
Cea mai frecventa forma este glaucomul cronic unghi deschis. Acesta progreseaza lent si ambii ochi sunt de obicei afectati simultan. O forma mai rara este glaucomul primar cu inchidere unghiulara, uneori numit si glaucom acut. Poate fi brusc sau treptat, unilateral sau bilateral. Cand se manifesta de obicei nu afecteaza ambii ochi in acelasi timp.
- Simptome
Cu unghi deschis glaucomul cronic este fara simptome si, prin urmare, poate sa treaca neobservat pana intr-un stadiu foarte avansat al bolii, prin urmare, importanta de screening la fiecare 2 – 3 ani de la 40 de ani. De fapt, glaucomul este perceput de pacienti atunci cand campul vizual este redus masiv – care se manifesta printr-o viziune ca prin binoclu. Niciun semn exterior nu indica prezenta acestei boli.
Glaucomul acut ( glaucom primar cu unghi inchis ) poate sa apara brusc. Apoi provoaca dureri oculare severe (care afecteaza de obicei un ochi), viziunea halosului alb sau colorat in jurul surselor de lumina, uneori greata si chiar dureri abdominale. Ochiul afectat este deseori rosu.
- Cauze
Cea mai frecventa cauza este o presiune prea mare in interiorul ochiului. Compreseaza nervul optic si distruge treptat fibrele care il compun. Tulburarile circulatorii si mecanismele care induc moartea celulelor nervului optic sunt de asemenea implicate in pierderea vederii.
- Factori de risc
Factorii de risc pentru aparitia glaucomului sunt:
- varsta (peste 40 de ani);
- un istoric familial de glaucom;
- miopie;
- hipermetropie;
- diabet.
Desi formele clasice ale glaucomului apar de obicei dupa varsta de 40 de ani, exista forme genetice (adesea congenitale) de glaucom, forme infantile sau juvenile si forme care apar la adultii tineri.