Una din cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta oameni de toate varstele si categoriile sociale este constipatia cronica. Constipatia acuta este cea care se instaleaza de cateva zile si tinde sa devina permanenta, nefiind numai un episod singular. De cele mai multe ori, acesta nu este un episod singular, intr-un context determinat, ci devine o obisnuinta.

Cauza poate fi una organica, grava, o ocluzie intestinala, o hernie, peritonita, apendicita acuta, precum si alte cauze care tin de alimentatie. Constipatia acuta este insotita de dureri abdominale, de varsaturi, precum si de alte stari neplacute.

Constipatia cronica, simptom al unor boli sau nu?

Constipatia cronica este cea care dureaza de mai multi ani, cu care pacientul s-a obisnuit, motiv pentru care este numita constipatie habitaua. De regula, nu este un simptom al unei afectiuni, iar cauzele reprezinta un stil de viata haotic si nerespectarea celor trei mese ale zilei si orarul acestora, precum si alimentatia cu un continut insuficient de fibre alimentare.

Fibrele au un rol important in procesul de digestie si de absorbtie, dar si asigurarea unui scaun normal eliminat in mod regulat, fibrele fiind gasite in legume, fructe si radacinoase.

Constipatia cronica poate fi si un simptom al unor boli. In cazul in care aceasta se instaleaza lent si se accentueaza, daca nu mai raspunde la suplimentele alimentare, la remediile naturiste, iar pacientul trebuie sa isi administreze purgative sau clisme, atunci poate reprezenta o afectiune organica. Printre aceste afectiuni se numara diabetul zaharat, boli neurologice, hipotroidia, leziuni ale maduvii spinarii sau formatiunile tumorale.

Complicatiile constipatiei cronice sunt numeroase si includ hemoroizii durerosi, uneori sangeranzi, fisurile anale, herniile ombilicale si inghinale, flora intestinala dezorganizata, sindromul de intestin iritabil, infectiile urinare repetate si in cele din urma, cel mai grav, cancerul colorectal.

Pentru un tranzit intestinal normal, care sa duca la un scaun zilnic sau macar o data la doua zile, se recomanda consumul a doua salate de cruditati pe zi, fructe, legume, paine integrala, mamaliga, fara orez si branzeturi fermentate, doi litri de apa pe zi si miscare.