La cateva saptamani dupa ovulatie, o gravida poate observa mai mult mucus cervical sau lichid cervical decat de obicei. Mucusul poate avea, de asemenea, o consistenta diferita. Uneori, acesta este un semn al sarcinii.

  • Cum arata la inceputul sarcinii

Mucusul cervical este un lichid care provine din colul uterin. Este unul dintre componentele principale ale secretiei vaginale, este de obicei limpede sau alb si poate avea un miros slab.

La inceputul sarcinii, este posibil ca acest mucus sa fie semnificativ mai mare decat de obicei. Poate avea, de asemenea, o consistenta fluida si apoasa.

Daca o persoana are sangerari de implantare, lichidul cervical poate avea o nuanta roz. Sangerarea are loc la 8-10 zile dupa ovulatie, cand un ou fertilizat se ataseaza de mucoasa uterului.

Cu toate acestea, nu toata lumea se confrunta cu sangerari de implantare, iar unele persoane care sunt insarcinate nu au lichid cervical semnificativ diferit.

De asemenea, este normal ca lichidul cervical sa se schimbe in cantitate si consistenta pe parcursul ciclului menstrual. Modificarile variaza de la persoana la persoana, dar, in general, sunt dupa cum urmeaza:

  • dupa menstruatie, lichidul cervical este adesea gros, opac si mai putin abundent;
  • aproape de ovulatie, lichidul poate deveni temporar transparent si elastic, avand o consistenta similara cu albusul de ou;
  • dupa ovulatie, fluidul devine din nou opac si gros.

In cele din urma, este important de retinut ca alti factori pot schimba consistenta mucusului cervical.

  • Ce altceva poate schimba mucusul cervical?

Alti factori in afara de sarcina pot influenta aspectul lichidului cervical. Unele motive comune pentru modificarile mucusului cervical includ:

  • Sperma

Cand materialul seminal se amesteca cu lichide vaginale, acesta poate schimba temporar textura mucusului cervical. Mucusul poate deveni tulbure sau alb sau poate aparea mai abundent. S-ar putea confunda acest lucru cu un semn de sarcina.

  • Lubrifianti si alte produse

Orice produs pe care o persoana il foloseste in, pe sau in jurul vaginului poate schimba culoarea sau consistenta lichidului cervical sau il poate imita. Unii lubrifianti arata similar cu lichidul cervical, de exemplu.

  • Ciclul menstrual

In jurul ovulatiei, o persoana poate produce pana de 30 de ori mai mult lichid cervical. Daca o persoana ovuleaza mai tarziu decat de obicei, aceasta poate interpreta acest lucru ca pe un semn al sarcinii. Urmarirea ovulatiei poate ajuta la explicarea modificarilor lichidului cervical.