Usturoiul este una dintre cele mai importante plante culinare, dar este si un tonic dovedit pentru sanatate. Consumul unui catel sau doi de usturoi pe zi ar putea tine medicul departe. Usturoiul este numit uneori si trandafirul stomacului. Are un miros unic care provine de la compusii cu continut de sulf, cum ar fi alicina, cu o multitudine de efecte benefice asupra sanatatii. Usturoiul este benefic pentru 160 de boli, inclusiv cancer.
Studiile au demonstrat efectele usturoiului pentru mai mult de 160 de boli diferite.
In general, importanta usturoiului in dieta se incadreaza in patru categorii principale:
– Reducerea inflamatiei (reduce riscul osteoartritei si a altor boli asociate cu inflamatia);
– Stimularea functiei imune (proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale si antiparazitare);
– Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si a circulatiei (protejeaza impotriva coagularii, imbunatateste nivelul de lipide si reduce tensiunea arteriala);
– Este toxic pentru 14 tipuri de celule canceroase (inclusiv creier, plaman, san, gastric si pancreatic).
In ceea ce priveste cancerul, usturoiul ucide celulele canceroase.
Un studiu a demonstrat ca femeile care au mancat in mod regulat usturoi, au avut un risc de cancer de colon de 35% mai mic. Cei care consuma cantitati mari de usturoi crud, par sa aiba un risc mai scazut de cancer de stomac si colorectal. In plus, printre persoanele cu forme inoperabile de cancer colorectal, hepatic sau pancreatic, consumul de extract de usturoi timp de sase luni a contribuit la imbunatatirea functiei imunitare, ceea ce sugereaza ca poate fi util pentru sistemul imunitar in momente de stres sau boala.
De asemenea, este de remarcat faptul ca sulfura de dialil (DAS), un compus din usturoi, inhiba formarea de amine heterociclice carcinogene (HCA), care se formeaza atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate.
DAS impiedica un tip specific de HCA sa se transforme in compusi care dauneaza ADN-ului prin scaderea productiei de anumite enzime hepatice necesare pentru aceasta transformare.
Usturoiul este cunoscut, de asemenea, pentru proprietatile sale puternice antibacteriene si antivirale. De asemenea, ajuta la combaterea infectiilor cauzate de ciuperci si viermi. Combinatia de substante biochimice din usturoi, incluzand taninurile, saponinele, fenolii, flavonoidele si uleiurile esentiale, lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.