O durere injunghiata care incepe jos sub talie, trece prin solduri si coboara pe coapsa pana la picior, este adesea un semnal de sciatica.

Simptomele apar atunci cand ceva – cum ar fi un inel herniat, apasa pe radacina unui nerv care este situat de la coloana vertebrala la picior. Persoanele afectate pot urma cativa pasi pentru a scapa de durerea ascutita si anume:

  • Pozitie buna

Pozitia dreapta a spatelui este cea mai buna. Cand persoana sta ghemuita si cu umerii relaxati, senzatia de arsura neplacuta sau dureroasa caracteristica sciaticii se poate intensifica. Se va alege, daca este posibil, un scaun cu spatar drept pentru a sprijini coloana vertebrala (atunci cand nu este unul potrivit, se poate folosi o perna mica sau un prosop rasucit pentru a sustine spatele inferior). De asemenea, se vor pastra picioarele ferm pe podea si cu bratele indoite la un unghi de 90 de grade fata de sol.

  • Rece si cald

Aplicarile pachetelor cu temperaturi diferite amelioreaza starea. Asezarea unui pachet de gheata pe zona dureroasa reduce disconfortul, in timp ce pachetele fierbinti relaxeaza muschii tensionati. Majoritatea medicilor recomanda sa se inceapa cu proceduri de racire timp de 24 pana la 48 de ore, apoi se va trece la proceduri de incalzire.

Este important ca gheata sau pungile fierbinti sa fie infasurate intr-un prosop inainte de a le pune pe zona tratata, pentru a proteja pielea de contactul direct. Se vor tine pana la 20 de minute, apoi pauza cel putin 10 minute inainte de a aplica din nou.

  • Terapia manuala

Un kinetoterapeut cu experienta stie sa usureze durerea apasand cu mainile coloana vertebrala. Terapia manuala efectuata corespunzator poate „inlatura” tensiunea din muschii inflamati si terminatiile nervoase.

  • Acupunctura

Terapia cu ace, care este inserata in anumite puncte de pe piele, poate fi mai eficienta in sciatica decat administrarea de antiinflamatoare, conform rezultatelor a 11 studii clinice. O alta sugestie a specialistilor este de a combina tratamentul medical cu acupunctura pentru rezultate mai bune.