Sindromul de oboseala cronica (SOC) este o boala sau o afectiune care se manifesta prin oboseala psihica si fizica severa. Diferenta fata de oboseala obisnuita este ca simptomele sindromului de oboseala cronica nu se imbunatatesc cu odihna.

Nu este clar ce cauzeaza sindromul de oboseala cronica. Ipotezele si opiniile medicilor despre aceasta afectiune sugereaza ca un virus ar putea fi cauza. Altii spun ca motivul poate fi stresul sever sau incarcarea mentala. Problemele sistemului imunitar sau dezechilibrele hormonale pot provoca, de asemenea, sindromul de oboseala cronica.

Deoarece sindromul de oboseala cronica nu poate fi diagnosticat cu certitudine, este detectat lent. In cele mai multe cazuri, medicii examineaza simptomele individuale pentru a exclude alte boli si afectiuni. Nu exista niciun test care sa determine cu siguranta ca o persoana sufera de sindromul de oboseala cronica. Uneori dureaza luni, chiar ani, pana se pune un diagnostic corect.

Simptomele SOC

Simptomele oboselii cronice sunt diferite pentru fiecare persoana si pot sa apara si sa dispara. Printre acestea se amintesc:

  • Incapacitatea persoanei de a se concentra;
  • Probleme de memorie;
  • Oboseala care nu dispare, indiferent daca persoana se odihneste sau nu;
  • Dureri musculare inexplicabile;
  • Probleme de somn – somnul nu ajuta la odihna sau relaxare si oboseala se simte chiar si dupa un somn lung;
  • Durere de cap.

Tratamentul sindromului de oboseala cronica

Oamenii au simptome diferite ale sindromului de oboseala cronica. Simptomele sunt cel mai des tratate. Multi medici prescriu antidepresive sau somnifere.

Tratamentele alternative includ activitate fizica usoara pentru tonifierea mentala si fizica. Unii oameni cu SOC viziteaza un psiholog pentru a afla cum sa faca fata unora dintre provocarile pe care le prezinta aceasta afectiune.

Cum se poate preveni sindromul de oboseala cronica?

Deoarece aceasta afectiune este putin cunoscuta, nimeni nu poate spune cu siguranta cum se pot oamenii proteja de ea. Cu toate acestea, mici modificari aduse calitatii vietii pot reduce riscul.