In general, diversificarea alimentatiei la bebelusi are loc atunci cand acestia au varsta de aproximativ 6 luni. Pana la aproape 8 luni, cei mici vor putea incerca foarte multe alimente, cum ar fi: carne sau alte proteine, cereale pentru sugari, bineinteles, lactate precum iaurturi, branzeturi, fructe si legume. Dupa cum toate mamicile stiu sau ar trebui sa stie, pentru a creste intr-un mod frumos si sanatos, copiii au nevoie de vitamine si minerale.

Ei bine, diversificarea alimentatiei, ce presupune introducerea alimentelor solide in meniul celui mic, este o etapa foarte importanta ce necesita o atentie sporita. Atunci cand se ia decizia diversificarii, parintii pot incepe prin introducerea in meniul celui mic a cartofilor dulci, avocado, pere sau banane. Medicii specialisti recomanda ca atunci cand s-a introdus un aliment nou, sa se astepte 2 zile inainte de a introduce un altul. Acest lucru se recomanda pentru a se evita aparitia posibilelor alergii.

Dupa 3-4 luni, mama ii poate oferi celui mic in fiecare zi mai multe tipuri de alimente, spre exemplu: carne, fructe, legume, cereale pentru sugari, peste sau oua.

Este foarte important ca la inceput sa i se dea celui mic alimente cu un continut ridicat de fier, cum ar fi: carnea de pui sau de porc, fasole sau linte, oua bine fierte si cereale amestecate cu lapte matern sau cu lapte praf. Dupa introducerea alimentelor bogate in fier, se recomanda introducerea celor bogate in nutrienti.

Aici este vorba despre alimente preparate cu putin zahar sau sare, cum ar fi: piure de cartofi dulci sau bucati fierte de broccoli si morcovi, pere, piersici, iaurt, branza sau mango. Un lucru foarte important este evitarea alimentelor ce pot provoca sufocare. Asta inseamna ca trebuie sa fie taiate in bucati cat mai mici, pentru a-i fi usor celui mic sa le manance.

Nu toti bebelusii sunt mofturosi. Daca li se prepara alimentele in diferite texturi, nu au cum sa refuze. Copilul trebuie sa aleaga intotdeauna cat mananca si nu trebuie fortat. Cand ii este foame, va deschide gura, cand nu, va intoarce capul. Este foarte simplu.