Cancerul hepatic este cel mai adesea complicatia unei boli cronice, ciroza hepatica. De obicei, acesta este diagnosticat tarziu, ceea ce face dificila tratarea.

Chirurgical, in special transplantul de ficat, este tratamentul principal, dar exista si alte tipuri de tratament: indepartarea partiala a ficatului, chimioterapia localizata sau distrugerea tumorii prin caldura.

Cancerul hepatic se caracterizeaza prin dezvoltarea unuia sau mai multor noduli cancerosi in acest organ. In marea majoritate a cazurilor, acesti noduli se dezvolta intr-un ficat care are o boala cronica de ani de zile care a cauzat ciroza (de exemplu, alcoolism sau hepatita virala cronica).

Cancerul hepatic trece fara a provoca simptome pentru o lunga perioada de timp, ceea ce face dificila diagnosticarea timpurie. Pacientii la care se descopera acest cancer sufera adesea de forme avansate care sunt dificil de tratat.

Cancerele hepatice nu trebuie confundate cu metastazele hepatice din alte tipuri de cancere. Spre deosebire de tumorile hepatice „reale” (numite si „primare”), metastazele sunt cauzate de celulele canceroase nascute in afara ficatului (in functie de cancerul de origine), care au migrat in fluxul sanguin pentru a se stabili, apoi in ficat si se metastazeaza. Celulele care alcatuiesc o metastaza pastreaza caracteristicile organului lor original (san, plamani, ovar, colon etc.). Prin urmare, metastazele hepatice sunt tratate ca si cancerul din care provin.

Diferite tipuri de cancer hepatic

In aproximativ 90% din cazuri, cancerele hepatice afecteaza celulele care alcatuiesc cea mai mare parte a ficatului, hepatocitele. Acesta se numeste „ hepatocarcinom ” sau „ carcinom hepatocelular ”. Exista insa si alte tipuri mai rare de tumori hepatice. Unele sunt benigne (chisturi, hemangioame, adenoame etc.), altele sunt tipuri de cancer ale celulelor care formeaza peretii vaselor de sange sau ale cailor biliare.

Cancerul de ficat este de 4 ori mai frecvent la barbati (80% din cazuri) si este diagnosticat cel mai adesea intre 50 si 60 de ani.

Numarul cancerelor de ficat diagnosticat in fiecare an scade semnificativ, in special datorita numarului de persoane tratate cu succes impotriva VHC. Sosirea recenta a unor tratamente noi si mai eficiente impotriva acestei hepatite virale va duce fara indoiala la o scadere a frecventei cancerului de ficat in urmatorii ani.

Cancerul de ficat este deosebit de frecvent in tarile asiatice si africane, unde hepatita virala cronica ( hepatita B , hepatita C) este foarte frecventa.