Motivatia este esentiala pentru succes, de aceea este usor de inteles de ce este un subiect atat de fierbinte in atatea domenii diferite. Expertii cauta mereu noi modalitati de a motiva copiii, parintii, elevii, angajatii si exemplele pot continua.

Exista o multime de teorii si sfaturi care ii pot ajuta pe oameni in a deveni mai motivati, insa unii dintre factorii psihologici care pot influenta motivatia va pot surprinde. Stiati ca vizualizarea succesului va poate motiva? Sau ca stimulentele primite ii motiveaza mai degraba pe cei mari decat pe cei mici? Iata si alte trucuri surprinzatoare care pot creste sau descreste motivatia!

Daca cineva este incantat de activitatea pe care o desfasoara, atunci recompensarea ar determinaa cea persoana sa faca totul cu si mai mult drag. In multe cazuri, motivarea la momentul nepotrivit poate face mai mult rau decat bine. Acordarea de stimulente pentru activitati pe care oamenii sunt deja motivati sa le faca poate afecta motivatia in sens negativ.

Cercetatorii au descoperit ca recompensarea oamenilor pentru ca fac un lucru pentru care sunt deja motivati intrinsec, nu are niciun beneficiu. Motivatia intrinseca apare din interiorul individului, iar realizarea acelei sarcini este deja o recompensa pentru propria satisfactie.

In cazurile in care copiii sunt rasplatiti pentru ca au facut ceva care deja le-a adus satisfactie, nu asigura sporirea satisfactiei. Deci, fiti prudent cu recompensele. Acestea pot functiona bine pentru a creste motivatia de a se angaja intr-o activitate care nu prezinta interes, dar dependenta de recompense ar putea, de fapt, sa sfarseasca prin scaderea motivatiei in unele cazuri.

Atunci cand oamenii au de-a face cu o sarcina care nu li se pare motivanta, introducerea unei provocari care promite un rezultat neasteptat ar putea fi o motivatie destul de buna pentru a rezolva totul cu cea mai mare responsabilitate. Stiind ca mai multi au primit aceeasi provocare, motivatia poate creste cu atat mai mult.

Oamenii se simt adesea mai motivati atunci cand simt ca au control asupra a ceea ce urmeaza sa se intample. Cu toate acestea, unele persoane prefera rezultatele neasteptate, fiind motivate de necunoscut si inedit!