Din ce in ce mai multe mamici la inceput de drum isi pun problema cantitatii de lapte pe care o produc si calitatea laptelui care ii este oferit copilului. Specialistii in domeniu sustin ca laptele de mama este principalul aliment pana aproape de varsta de un an si ca alaptarea ar trebui continuata pana la 2 ani. Insa femeile se lovesc de pareri preconcepute ale societatii si atunci renunta foarte usor la alaptare din cauza ca acestea considera ca nu au suficient lapte sau acesta nu este suficient de bun pentru dezvoltarea copilului.

Cum poate fi realizata stimularea alaptarii si continuata pe o perioada indelungata?

Folosirea ceaiurilor si medicamentelor naturiste

Prima si cea mai la indemana solutie a mamelor care alapteaza o reprezinta medicamentele care stimuleaza lactatia. Fie ca este vorba de pastile, prafuri, ceaiuri sau granule, acestea sunt foarte usor accesibile, cu efecte vizibile si foarte apreciate de catre doamnele care sunt in plina criza a laptelui. Aceste ceaiuri si medicamente insa trebuie folosite sub directa indrumare a medicului sau farmacistului, fara a se depasi doza inscrisa pe prospect.

Folosirea pompei de san si alaptarea la cerere

Manuala sau automata, pompa de san este cea mai buna metoda de stimulare a lactatiei. Aceasta nu costa mult si are un dublu avantaj: in primul rand creste cantitatea de lapte matern secretata in glandele mamare si in al doilea rand ofera mamei avantajul de a-si hrani puiul din acest supliment. Mamele care alapteaza si folosesc pompa de san pot pleca mai usurate la serviciu sau in calatorii stiind ca cel mic are ce sa manance.

Un alt mod de stimulare a lactatiei care nu da gres niciodata este alaptarea la cerere. Aceasta este cea mai veche metoda de alaptare si preferta de mamici si de copii. Alaptarea la cerere permite reglarea cantitatii de lapte fara prea mare efort. Secretul este ca cel mic sa fie pus la san cat mai des si ori de cate ori cere pentru ca mama sa produca suficient lapte. La orice ora din zi si din noapte, nu doar tinand cont de “regula celor trei ore”, copilul trebuie alaptat.