Hrisca este o cereala integrala foarte nutritiva pe care multi o considera a fi un superaliment. Printre beneficiile sale pentru sanatate, hrisca poate imbunatati sanatatea inimii, poate promova pierderea in greutate si poate ajuta la gestionarea diabetului.
Hrisca este o sursa buna de proteine, fibre si energie. Hrisca nu contine gluten, astfel incat pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten, hrisca si faina de hrisca sunt alternative dietetice excelente.
Ce este hrisca?
Hrisca este un pseudocereal, deoarece are multe proprietati similare cu cerealele, dar nu provine din iarba, asa cum sunt majoritatea celorlalte cereale. Quinoa este un alt exemplu de pseudocereal.
Hrisca este un ingredient in multe produse alimentare de zi cu zi, cum ar fi alimentele pentru micul dejun, faina si taitei. Fermierii il folosesc si pentru hrana animalelor.
Nutritie
Hrisca contine o varietate de nutrienti sanatosi. Este o sursa buna de proteine, fibre si carbohidrati complecsi sanatosi. O cana, sau 168 grame (g), de hrisca fierte prajite (seminte decorticate) contine urmatorii nutrienti:
- 5,68 g de proteine;
- 1,04 g de grasime;
- 33,5 g carbohidrati;
- 4,5 g de fibre;
- 148 miligrame (mg) de potasiu;
- 118 mg de fosfor;
- 86 mg magneziu;
- 12 mg calciu;
-
1,34 mg de fier.
Hrisca contine, de asemenea, vitamine, inclusiv:
- Tiamina;
- Riboflavina;
- Niacina;
- Folat;
- Vitamina K;
-
Vitamina B-6.
Beneficii pentru sanatate
- Stimularea sanatatii inimii
Hrisca este o sursa buna de fibre. Potrivit studiilor, fibrele alimentare contribuie la imbunatatirea nivelului de colesterol din sange, care, la randul sau, reduce riscul de boli de inima, diabet, accident vascular cerebral si obezitate.
- Imbunatatirea digestiei
Hrisca este bogata in fibre. Fibrele dietetice sunt un tip de carbohidrati vegetali pe care organismul nu le poate descompune in timpul digestiei.
Fibrele sprijina intestinele in digestia alimentelor in mod eficient si ajuta alimentele sa se deplaseze prin tractul digestiv. Poate avea si alte beneficii, cum ar fi incurajarea pierderii in greutate si prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Gestionarea diabetului
Ca boabe intregi, hrisca este o sursa de carbohidrati complecsi. Aceasta forma de carbohidrati ii poate ajuta pe oameni sa-si mentina nivelul glicemiei.