Cariile dentare (cavitatile) sunt cea mai obisnuita forma de boala orala cunoscuta, iar procesul de aparitie a cariilor se numeste degradarea dintilor.
Carierea danturii apare prin distrugerea smaltului dintelui – stratul dur, exterior al dintilor. Aceasta problema poate afecta copiii, adolescentii si adultii. Placa dentara, o pelicula subtire de bacterii, se formeaza in mod constant pe dinti. Cand mancati alimente sau bauturi care contin zaharuri, bacteriile din placa dentara produc acizi care ataca smaltul dintilor. Placa deja formata pastreaza acesti acizi in contact cu dintii si, in timp, smaltul se poate rupe.
Tipurile de carii pot fi impartite in doua mari grupuri:
Fisurile. Acestea se gasesc cel mai adesea pe suprafetele de mestecat ale dintilor din spate (molari si premolari) si pe partea din spate a dintilor frontali. Dintii sunt compusi din mai multe sectiuni de smalt, iar etansarea corecta a canelurilor si a fisurilor aparute pot preveni cariile dentare. Materialele de etansare fac mai putin probabila necesitatea unei restaurari a suprafetei dintilor.
Cariile netede de suprafata. Acestea se gasesc cel mai adesea de-a lungul gingiei sau pe zona unde se ating doi dinti (interproximal sau spatiul dintre dinti), in cazul in care se formeaza placa in acele zone. Utilizarea adecvata a atei dentare previne cariile de suprafata in zonele interproximale iar folosirea unei periute de dinti manuala sau electrica de-a lungul gingiei poate preveni si cariile din aceasta zona.
Instrumente de igiena orala si produse de preventie
Exista multe mijloace stomatologice disponibile care va pot ajuta sa evitati cariile dentare. O periuta de dinti de calitate care are angulatia corecta, este esentiala.
Folosirea unei paste de dinti cu continut de fluor, este, de asemenea, o modalitate foarte buna de a preveni cariile dentare, deoarece fluorura din pasta de dinti ofera o acoperire protectoare care neutralizeaza acidul cauzat de placa dentara.
Lacul cu fluor este un alt produs benefic pentru sanatatea orala. In timpul unui examen de rutina, stomatologul va poate aplica un strat subtire de lac de fluor pe dinti dupa ce curatarea acestora este finalizata. Acest lac contine o forma concentrata de fluor, care, atunci cand este lasata timp de o ora, se incorporeaza in suprafata dintilor, facand smaltul si suprafetele radiculare expuse mai rezistente la acidul din placa.