Buteliile GPL sunt recipiente utilizate pentru stocarea si transportul gazului petrolier lichefiat (GPL), un combustibil alternativ utilizat pentru alimentarea autovehiculelor si a aplicatiilor casnice. Este important sa fie cumparate in functie cu nevoile utilizatorilor, care trebuie sa se asigure ca sunt compatibile cu sistemul GPL si cu specificatiile masinii sau ale aplicatiei, iar instalarea trebuie efectuata de un specialist autorizat.

Astfel de butelii pot fi achizitionate de la furnizori care importa rezervoare/echipamente/accesorii GPL precum Statie-GPL.ro.

Ce capacitate au buteliile GPL

Capacitatea buteliilor GPL variaza in functie de dimensiunile acestora si de cerintele specifice ale masinii sau aplicatiei. In general, buteliile GPL pot avea o capacitate cuprinsa intre 20 si 120 de litri, insa pot fi achizitionate si cu o capacitate mai mare – de exemplu, de la StatieGPL.ro se poate cumpara o butelie GPL de 150 litri. Buteliile GPL pentru autovehicule sunt, in general, mai mari decat cele utilizate pentru aplicatii casnice. Trebuie spus, de asemenea, ca dimensiunea/capacitatea buteliilor GPL poate influenta autonomia masinii sau a aplicatiei. O butelie cu o capacitate mai mare poate oferi o autonomie mai mare, dar poate fi mai grea si mai voluminoasa, ocupand mai mult spatiu in portbagajul masinii sau in locul de depozitare pentru aplicatii casnice.

Butelie GPL de 150 litri | butelie centrala gaz | Statie-GPL.ro

Butelie GPL de 150 litri

Caracteristici uzuale ale buteliilor GPL

Cateva caracteristici ale buteliilor GPL indiferent ca sunt pentru vehicule sau este vorba despre o butelie centrala gaz, includ:

  • Buteliile GPL sunt umplute cu gaz lichefiat sub presiune mare, de obicei de 8-10 bar. Acest lucru permite stocarea unei cantitati mari de gaz intr-un spatiu relativ mic;

  • Acestea sunt fabricate din otel si sunt proiectate sa fie rezistente la presiune si la impact. Ele trebuie sa fie testate periodic pentru ca utilizatorul sa se asigure ca nu sunt afectate de coroziune sau de alte deteriorari;

  • Sunt dotate cu supape de siguranta care permit evacuarea gazului in cazul unei presiuni excesive sau a unui incendiu. De asemenea, buteliile GPL trebuie sa fie depozitate si transportate in conditii de siguranta pentru a evita accidentele;

  • Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca buteliile GPL sunt utilizate in sistemul GPL pentru alimentarea masinilor si sunt disponibile in diverse dimensiuni si capacitati. De asemenea, buteliile GPL sunt utilizate si pentru alimentarea cu gaz a aplicatiilor casnice, cum ar fi gratarele, cuptoarele si generatoarele.