Educatia de la nastere pana la varsta adulta, este un amestec de factori si influente – insa doua institutii joaca un rol vital si au responsabilitati educationale formale in fata legii si a societatii: familia si scoala.
Parintii sunt primii si cei mai importanti educatori ai copilului. Ei sunt cei care trebuie sa stabileasca bazele intelectuale si emotionale ale vietii sale in societate si sa dezvolte atitudinile si valorile adecvate. Rolul lor este decisiv, deoarece viitorul copiilor este puternic conditionat de primii lor ani de viata. Asadar, parintii trebuie sa-si educe copiii, in timp ce statul trebuie sa-i instruiasca ca buni profesionisti si cetateni.
Schimbarile profunde ale societatii moderne au afectat foarte mult structura traditionala a familiei din ultimele decenii si, de asemenea, sistemul de invatamant. Cert este ca in prezent, nici familia, nici scoala nu sunt capabile sa transmita tinerilor toate cunostintele, abilitatile si valorile de care au nevoie pentru a se integra cu succes in societate.
In plus, parintii si scoala se confrunta cu situatii din ce in ce mai complexe pentru care niciuna dintre parti nu pare suficient de pregatita. Drept urmare, exista o confuzie din ce in ce mai mare cu privire la rolurile respective pe care trebuie sa le indeplineasca parintii si profesorii. Ei tind sa se invinovateasca unii pe altii ca nu fac ceea ce este necesar pentru educarea copiilor.
Nimeni nu contesta faptul ca ambele au responsabilitati, dar in schimbarea conditiilor sociale, economice si culturale se schimba si distributia sarcinilor, la fel ca si modul in care fiecare percepe aceste responsabilitati. Asadar, in aceasta realitate complexa, in care influentele din familie, scoala si societate se intersecteaza, ar fi imposibil si inutil sa se incerce intocmirea unei liste rigide a responsabilitatilor respective. Dialogul sporit si instituirea unui parteneriat real reprezinta cea mai buna cale de urmat.
Deocamdata, aceasta cooperare nu este suficienta chiar si la nivelul scolii primare si scade in continuare in urmatoarele etape de scolarizare.
Cu toate acestea, educatia aduce o bogatie de nepretuit societatii si joaca un rol vital in functionarea democratiei. Prin urmare, autoritatile publice ar trebui sa acorde mai multa atentie problemelor din acest domeniu.