Majoritatea ortodontilor, precum si unii stomatologi, ofera tratamentul Invisalign. Acest tratament este benefic, dar nu pentru toata lumea.

Tratamentul Invisalign este practic invizibil. Aceasta tehnica ortodontica destul de recenta consta intr-un aparat dentar (aliniator) transparent care corecteaza diferite malocluzii. Este mobil si foarte usor de purtat.

Este confectionat dupa modelul dintilor si realizat dintr-un material termoplastic dur. Odata purtat acest aparat devine aproape invizibil in gura, de unde si expresia „ortodontie invizibila”. Ar trebui insa schimbat la aproximativ fiecare 2 saptamani. Durata tratamentului variaza intre 8 si 15 luni, in functie de caz. Fiecare aliniator va schimba treptat pozitia dintilor pana se va ajunge la pozitia finala prescrisa de ortodont.

Avantaje

Tratamentul Invisalign are cateva avantaje interesante. Evident, cel mai evident avantaj este ca aceste aliniatoare sunt invizibile. Prin urmare, permit oamenilor sa zambeasca din nou imediat ce incep tratamentul. Deoarece nu se folosesc fire metalice nu sunt doar „invizibile”, ci si confortabile.

In plus, aceste aliniatoare sunt detasabile. Ar trebui purtate cat mai des si mai mult timp posibil si scoase doar pentru a manca, a bea si a spala dintii.

Un alt avantaj al tehnologiei Invisalign este ca permite vizualizarea tratamentului inainte de a fi inceput. Datorita simularilor virtuale, se pot vedea corectiile care vor fi facute la dinti. Astfel pacientii vor sti la ce sa se astepte. Cunoasterea rezultatelor planificate ii determina sa poarte aliniatoarele asa cum ar trebui.

Cazuri tratabile

Desi tratamentul Invisalign este popular si a devenit o optiune atractiva pentru multi, din pacate nu este potrivit pentru toata lumea. In unele cazuri, tratamentul ortodontic conventional este mai adecvat pentru a obtine efectiv rezultatele dorite. De exemplu, acesta este cazul unei persoane care inca mai are dintii de lapte sau daca miscarea care trebuie prescrisa este prea importanta.

Aliniatoarele Invisalign pot corecta mai multe tipuri de malocluzii. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, trebuie purtate zi si noapte. Tratamentul Invisalign este probabil potrivit pentru persoanele care au oricare dintre urmatoarele probleme de aliniere:

  • suprapunerea dintilor;
  • dintii distantati;
  • articulatie transversala (nealiniere laterala a maxilarelor);
  • overbite (dintii superiori care se suprapun peste cei inferiori);
  • underbite (dintii inferiori avansati in comparatie cu cei superiori).

Cu toate acestea, exista alti factori care trebuie luati in considerare pentru a vedea daca alinierile ar putea fi potrivite. Printre altele, spatiul dintre dinti, spatiul pentru limba si miscarea articulatiei temporomandibulare cu aliniatoare. Cea mai buna persoana pentru recomandari este medicul stomatolog.