Parintii sunt pusi in fiecare zi in fata unor situatii complicate si greu de gestionat de catre proprii copii. Acestia trebuie sa gaseasca o cale de mijloc pentru a comunica si pentru a le oferi celor mici suportul de care au nevoie pentru a se dezvolta intr-o maniera cat mai armonioasa. Din acest motiv, specialistii in parenting le recomanda adultilor sa nu apeleze la cearta sau, mai grav, la pedepse atunci cand se confrunta cu situatii mai putin placute acestea afectand negativ dezvoltarea comportamentului la copii.
Abordarea parintilor joaca un rol esential in dezvoltarea comportamentului la copii
Spre exemplu, copiii au tentinta de a varsa pe jos sau de a scapa din maini lucrurile asa ca, desi au fost avertizati de sute de ori sa aiba grija, ei tot vor gresi. Inainte de a se enerva, parintii trebuie sa inteleaga faptul ca prichindeii inca nu isi pot coordona foarte bine miscarile, creierul lor nefiind complet dezvoltat. Adultii ar trebui sa se puna cel putin odata in locul copiilor si sa inteleaga dificultatea indeplinirii anumitor sarcini.
Cei mici sunt egoisti, asa este firea lor. Ei au nevoie de multe exemple si de multe incurajari din partea celor din jur pana sa descopere cu adevarat ce inseamna empatia. Acestia nu trebuie certati daca refuza sa isi imparta jucariile in parc sau daca, pur si simplu, nu ofera si fratilor bomboanele. Parintii au datoria de a le explica de fiecare data cu mult calm si cu multa rabdare importanta daruirii si astfel sa le sedimenteze in minte si in suflet aceasta idee.
Rabdarea nu este punctul forte al celor mici ceea ce inseamna ca parintii nu trebuie sa se enerveze atunci cand copiii nu au stare intr-un loc. Specialistii sustin ca acest lucru se datoreaza dezvoltarii insuficiente a creierului in primii ani de viata. Adultii din jurul lor trebuie sa le explice si sa exerseze alaturi de ei rabdarea, insa lucrurile nu se vor schimba peste noapte.
Lipsa de concentrare poate genera frustari in randul parintilor care se asteapta ca cei mici sa se dedice complet unei anumite activitati. In realitate insa lucrurile stau putin diferit. Copiiilor le este greu sa se concentreze atunci cand lumea inconjuratoare ii asteapta sa o exploreze. S-a descoperit faptul ca incepand cu varsta de 7-8 ani cei mici pot fi cu adevarat dedicati unei anumite activitati, pana atunci insa ei ar trebui lasati sa mai copilareasca.