Pe langa faptul ca dau o nota decorativa locuintelor, plantele de apartament au multe beneficii pentru bunastarea oamenilor. In regiunea lor de origine, unele sunt folosite chiar ca plante medicinale.
Din cand in cand, un nou studiu stiintific dezvaluie beneficiile plantelor verzi in casele oamenilor. De cele mai multe ori, se spune ca acestea pot contribui la reducerea stresului, fiind insa demonstrat faptul ca inconjurarea de plante scade tensiunea arteriala.
Altfel spus, anumite plante de apartament, prin simpla lor prezenta, sporesc capacitatile de concentrare, de reflectie si de creativitate ale celor care traiesc cu ele si, mai surprinzator, ca reduc perceptia durerii. Unele dintre aceste plante “verzi” au si proprietati medicinale; fiind folosite in tara lor de origine pentru a ameliora anumite afectiuni.
-
Aloe vera
Cultivat din cele mai vechi timpuri in Mediterana, aloe vera este folosit in medicina traditionala pentru proprietatile sale digestive, iar gelul din interior poate fi folosit ca cataplasma pe taieturi si mici arsuri. Este o planta de ghiveci tinuta in casa atat pentru frumoasele sale frunze mari, carnoase si dintate, cat si pentru proprietatile sale medicinale.
-
Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)
Aceasta planta de apartament bine cunoscuta are calitati medicinale, desi numele ei nu este magulitor. Este folosita in mod traditional in Malaezia si Bangladesh pentru tratarea durerilor si a febrei. In Sri Lanka, este cunoscuta pentru tratarea muscaturilor de sarpe, de unde si cealalta denumire a acesteia: “planta de sarpe”. Studiile au confirmat proprietatile sale analgezice si antipiretice, iar cercetari mai recente au aratat ca poate fi aplicat local si pe calusuri.
-
Ureche de elefant sau alocasia (Alocasia macrorrhiza)
Este in primul rand o planta comestibila, in acest caz numita “taro gigant”. In Indonezia, este folosit pentru a ameliora durerile articulare si pentru a favoriza vindecarea ranilor. In Vietnam si Cambodgia, tuberculii erau folositi pentru a favoriza urinarea si pentru a vindeca furunculele. Studiile au demonstrat proprietatile sale antimicrobiene, antioxidante si hepatoprotectoare.
-
Begoniile
Pentru occidentali, acestea sunt doar flori dragute, delicat colorate. In regiunile in care cresc in mod natural, America de Sud, Africa, Asia tropicala, ele sunt totusi surse de hrana, dar mai ales de remedii. Multe dintre specii sunt consumate in mod traditional, frunze si flori, iar unele sunt folosite in cazul infectiilor intestinale si al inflamatiilor stomacale.