Nu exista aperitiv mai usor (sau mai gustos) decat un hummus cu biscuiti. In afara de gustul sau, hummus-ul este valoros si pentru valoarea sa nutritiva ridicata, mai ales in comparatie cu alte gustari, care sunt adesea bogate in grasimi si calorii.

Hummus-ul este de obicei facut din doar 4 ingrediente – naut, ulei de masline, tahini si suc de lamaie. Dintre acestea, numai nautul ridica intrebarea daca se incadreaza in dieta keto.

Dietele keto se caracterizeaza printr-un continut scazut de carbohidrati si continut ridicat de grasimi, in care aportul zilnic de carbohidrati este limitat la mai putin de 50 de grame (sau aportul net de carbohidrati – care este un total de carbohidrati minus fibre – mai putin de 25 de grame).

  • 2 linguri (30 grame) de hummus simplu contin:
  • calorii: 78;
  • proteine: 2 grame;
  • grasime: 5 grame;
  • carbohidrati totali: 6 grame;
  • fibre: 2 grame;
  • carbohidrati neti: 4 grame.

Hummus-ul poate face cu siguranta parte dintr-o dieta keto, dar trebuie retinut ca o portie de cateva linguri poate contine o parte semnificativa din cantitatea zilnica de carbohidrati. Se va limita cantitatea de hummus pe zi la 2 sau 4 linguri (30-60 de grame) deoarece acestea contin 4 pana la 8 grame de carbohidrati neti.

Este o idee buna sa se planifice cu atentie celelalte alimente care urmeaza a fi consumate pentru a sti daca numarul de carbohidrati este suficient de scazut pentru a mentine organismul in cetoza – o stare metabolica in care grasimile sunt arse pentru energie in loc de carbohidrati. De asemenea, portia de hummus, trebuie masurata deoarece este usor de supraestimat cat inseamna 2-4 linguri.

Cand se utilizeaza hummus ca gustare, se vor alege pentru combinatie biscuitii potriviti pentru dieta keto, lavas sau legume. Majoritatea biscuitilor sunt prea bogati in carbohidrati pentru dieta keto, la fel ca si painea prajita. In schimb, se pot folosi diverse legume pentru inmuiere, precum telina, broccoli crud si conopida cruda.