Acneea poate fi o luptă dificilă și frustrantă pentru mulți oameni, dar ce se întâmplă după ce acneea dispare poate fi la fel de deranjant. Cicatricile post-acnee pot rămâne o amintire dureroasă a timpului petrecut luptând împotriva acneei și pot afecta încrederea și stima de sine a unei persoane.

Cu toate acestea, există opțiuni disponibile pentru a trata și a diminua aspectul acestor cicatrici. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de cicatrici post-acnee și strategiile pe care le poți utiliza pentru a scăpa de ele.

Tipuri de cicatrici post-acnee

Există două tipuri principale de cicatrici post-acnee: cicatrici atrofice și cicatrici hipertrofice. Cicatricile atrofice sunt indentate în piele și pot fi plate sau adânci. Acestea sunt rezultatul distrugerii colagenului din timpul procesului de vindecare a acneei.

Pe de altă parte, cicatricile hipertrofice apar atunci când colagenul se acumulează în timpul procesului de vindecare, ceea ce duce la o înălțare a pielii. Aceste cicatrici pot fi în relief și pot avea o culoare diferită față de pielea din jur.

Opțiuni de tratament pentru cicatrici atrofice

 • Terapia cu laser: utilizează un fascicul concentrat de lumină pentru a îndepărta stratul exterior al pielii și a stimula producția de colagen pentru a umple cicatricele atrofice. Terapia cu laser poate necesita mai multe ședințe și timp de vindecare, dar rezultatele pot fi semnificative.

 • Microneedling: presupune utilizarea unui dispozitiv cu ace subțiri pentru a perfora stratul superior al pielii și a stimula producția de colagen. Prin stimularea regenerării pielii, cicatricile atrofice pot fi reduse treptat.

 • Injecții cu fillere: presupune injectarea unor substanțe de umplere, cum ar fi acidul hialuronic, în cicatricile atrofice pentru a le netezi și a le umple. Rezultatele sunt temporare și pot fi necesare injecții periodice pentru a menține aspectul dorit.

 • Peeling chimic: implică utilizarea unui acid pentru a exfolia stratul exterior al pielii și pentru a stimula regenerarea celulară. Peelingul chimic poate ajuta la diminuarea aspectului cicatricilor și la uniformizarea texturii pielii.

Opțiuni de tratament pentru cicatrici hipertrofice

 • Injecții cu steroizi: constă în injectarea unui steroid în cicatricea hipertrofică pentru a reduce inflamația și a aplatiza cicatricea. Este posibil să fie necesare mai multe injecții pentru a obține rezultate vizibile.

 • Intervenție chirurgicală: în cazurile severe de cicatrici hipertrofice, se poate recurge la o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cicatricea. Această procedură poate fi recomandată atunci când celelalte opțiuni de tratament nu au dat rezultate satisfăcătoare.

 • Terapia cu laser: poate fi folosită și pentru tratarea cicatricilor hipertrofice, ajutând la reducerea inflamației și la îmbunătățirea aspectului cicatricii.

 • Aplicații de silicon: pot ajuta la aplatizarea cicatricilor hipertrofice și la îmbunătățirea aspectului lor. Acestea pot fi disponibile sub formă de gel sau de plasturi și pot fi purtate pe cicatrice timp de câteva săptămâni sau luni.

Prevenirea cicatricilor post-acnee

Pe lângă opțiunile de tratament menționate mai sus, este important să iei măsuri pentru a preveni sau a minimiza apariția cicatricilor post-acnee:

 • Nu stoarce sau atinge acneea: aveți grijă să nu stoarceți sau să atingeți acneea, deoarece acest lucru poate duce la ruperea țesutului și poate crește riscul de cicatrici.

 • Mențineți pielea curată și hidratată: menținerea unei rutine regulate de curățare și hidratare a pielii poate ajuta la prevenirea obstrucției porilor și a apariției acneei care ar putea duce la cicatrici.

 • Evitați expunerea la soare: protejați-vă pielea de expunerea excesivă la soare, deoarece aceasta poate agrava aspectul cicatricilor și poate întârzia procesul de vindecare.

 • Consultați un dermatolog: dacă acneea este persistentă sau gravă, consultați un dermatolog pentru un tratament adecvat și pentru a minimiza riscul de cicatrici.

Concluzie

Cicatricile post-acnee pot fi deranjante și pot afecta încrederea în sine a unei persoane. Cu toate acestea, există opțiuni disponibile pentru a trata și a diminua aspectul acestor cicatrici. Opțiunile de tratament variază în funcție de tipul de cicatrice și de gravitatea acesteia.

Este important să consulți un specialist înainte de a alege un tratament potrivit pentru tine. În plus, îngrijirea adecvată a pielii și prevenirea acneei pot ajuta la minimizarea apariției cicatricilor post-acnee. Nu lăsa cicatricile post-acnee să-ți afecteze încrederea și caută ajutor de specialitate pentru a obține rezultate satisfăcătoare.