Una dintre cele mai des intalnite plante cu proprietati terapeutice este cimbrisorul. Acesta era cunoscut in vremuri de demult ca fiind antibioticul saracului, avand numeroase beneficii asupra organismului. In general, preparatele obtinute din cimbrisor au proprietati antiseptice, diuretice, antitusive, convulsive si antiasmatice, precum si proprietati expectorante.

Remedii de exceptie pe baza de cimbrisor

Preparatele din cimbrisor sunt foarte eficiente asupra unor afectiuni cu care se lupta adesea organismul uman. Una dintre cele mai cunoscute astfel de afectiuni este tusea uscata. Tusea uscata nu numai ca este foarte deranjanta, ci se poate chiar acutiza daca nu este tratata in mod eficient. Cimbrisorul actioneaza ca antiseptic asupra cailor respiratorii si previne suprainfectarea acestora. Cimbrisorul este eficient in calmarea crizelor de astm, in bronsite, in tuberculoza si tuse convulsiva, precum si in tratarea gripei.

Ceaiul de cimbrisor se obtine rapid si simplu. Se amesteca o lingurita de frunze de cimbrisor uscate cu 250 de mililitri de apa clocotita si se lasa 10 minute la infuzat. Se consuma simplu sau indulcit cu miere si are proprietatile unui sedativ natural, care induce starea de relaxare si care il transforma intr-un excelent medicament. Fiindca imbunatateste memoria, cimbrisorul mai poate fi considerat si un excelent supliment alimentar, avand capacitatea de a combate alcoolismul.

Nu in ultimul rand, tratamentul cu cimbrisor este folosit pentru functionarea corecta a ficatului, indepartand toxinele si stimuland secretia bilei. Cimbrisorul poate calma crampele intestinale si va ajuta la relaxarea musculaturii netede din aceasta parte a corpului. Planta lupta si impotriva indigestiei si a infectiei intestinale, ameliorand simptomele provocate de aceasta.

Cimbrisorul contine foarte multe uleiuri eterice, lucru care ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, mai exact in combaterea oxiurazei si a ascaridiozei. Ceaiul de cimbrisor poate fi consumat si de femeile gravide, fiind chiar indicat femeilor care alapteaza, deoarece stimuleza secretia de lapte. Preparatele din cimbrisor sunt nerecomandate persoanelor care sufera de insuficienta pancreatica. Se recomanda dozarea cu atentie a aportului de cimbrisor in organism. Cimbrisorul face parte din categoria ierburilor aromatice, insa este si un excelent medicament din farmacia naturii.