• Beneficii pentru sanatate

Cand oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea sa de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, conform unor cercetari, aceasta poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai mic de cancer la ficat, diabet de tip 2 si insuficienta cardiaca. La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi.

Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva diabetului de tip 2. Un studiu a descoperit ca cei care si-au crescut consumul de cafea cu cel putin o cana pe zi pe parcursul a 4 ani, au avut un risc de 11% mai mic de diabet de tip 2 decat cei care nu si-au crescut aportul.

Alte studii au aratat ca substanta prezenta in cafea si anume cofeina, poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson.

Cercetatorii italieni au descoperit ca un consum de cafea scade riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugereaza ca persoanele care beau trei cani pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic.

  • Valoarea nutritionala

Cafeaua neagra are un continut redus de calorii. De fapt, o ceasca tipica de cafea neagra contine doar aproximativ 2 calorii. Cu toate acestea, adaugarea de lapte sau zahar va creste valoarea calorica. Boabele de cafea contin si polifenoli, un tip de antioxidanti. Antioxidantii pot ajuta la eliminarea corpului de radicalii liberi, care sunt toxici si pot provoca inflamatii.

  • Riscuri

Consumul prea mult de cafea poate avea si unele efecte adverse. Unele studii au descoperit ca femeile care beau multa cafea pot avea un risc mai mare de fracturi osoase. Pe de alta parte, barbatii cu un aport mai mare de cafea par sa aiba un risc putin mai mic.

Consumul de cafea nu este recomandat in cantitati mari pe timpul sarcinii. De fapt, exista unele dovezi care sugereaza o legatura intre consumul ridicat de cafea si pierderea sarcinii, o greutate scazuta la nastere si nasterea prematura.

Un alt risc ar fi posibilitatea aparitiei anxietatii, in special in randul persoanelor cu tulburari de panica. La persoanele sensibile, poate declansa si psihoza.