Fumatul in timpul sarcinii expune copilul la monoxidul de carbon, care limiteaza furnizarea de oxigen si de substante nutritive. Este bine cunoscuta aparitia patologiilor care pot fi atribuite fumatului: cancer pulmonar si laringian, boli cardiovasculare etc.
Pe langa patologiile deja observate la barbati, fumatul feminin are specificitati deosebit de ingrijoratoare, mai ales atunci cand se ia in considerare conceperea unui copil. Exista multe motive pentru a renunta la fumat, mai ales cand persoana in cauza este gravida. Consecintele pentru fat pot fi daunatoare.
Numai oprirea totala este benefica: reducerea numarului de tigari nu este recomandabila. Renuntarea la fumat trebuie sa se intample inainte de sarcina sau, cel putin, cat mai curand posibil, in timpul sarcinii.
Motive intemeiate pentru a renunta la fumat
- Riscul de avorturi spontane si sarcini ectopice creste
Fumatul matern in timpul sarcinii creste riscul de accidente in timpul sarcinii: hematom retroplacentar, nastere prematura etc. Datorita trecerii monoxidului de carbon (CO) inhalat de mama prin placenta, exista adesea un risc de intarziere a cresterii intrauterine.
- Riscul mortalitatii fetale creste (efectul CO si al nicotinei asupra vaselor de sange)
Rata generala a malformatiilor la copiii fumatorilor nu este diferita de cea a populatiei generale, dar exista totusi o crestere a anumitor anomalii specifice: fante palatine, malformatii ale craniului etc.
- La nou-nascuti, riscul de sindrom de moarte subita creste
Dificultati usoare de invatare, probleme de comportament – sunt mai frecvente la copii. Exista o crestere a astmului, infectiilor urechii, nazofaringitei, bronsiolitei la copiii care au fost expusi la tutun in timpul sarcinii.
Ce se intampla daca mama nu a reusit sa renunte la fumat?
Pe langa riscurile datorate fumatului activ la femei, trebuie luate in calcul si riscurile asociate fumatului pasiv (insotitor, mediu socio-profesional). Prin urmare, implicarea viitorului tata este benefica: previne expunerea viitorului nou-nascut la fumatul pasiv.
Alaptarea este intotdeauna preferata, chiar daca mama nu a reusit sa renunte la fumat, din cauza raportului beneficiu-risc in favoarea alaptarii. Pentru a ajuta mama, terapia de substitutie cu nicotina este permisa in timpul alaptarii. Este de preferat ca mama sa alapteze mai tarziu de ultima tigara si sa impiedice copilul sa fumeze pasiv.